Οικονομία

Ακίνητα: Θα πληρώσουν… ακριβά οι φορολογούμενοι του 2021 τις νέες κατοικίες τους

Ακίνητα: Θα πληρώσουν… ακριβά οι φορολογούμενοι του 2021 τις νέες κατοικίες τους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ακίνητα: Ως τεκμήριο θα λογίζονται πλέον τόσο ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου που καταβλήθηκε συμβολαιογραφικά έξοδα και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη

Ως τεκμήριο θα λογίζονται πλέον τόσο ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου που καταβλήθηκε συμβολαιογραφικά έξοδα και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη, σύμφωνα με τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν και θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους του 2021.

Μέχρι πρότινος ως τεκμήριο αποτελούσε μόνο το τίμημα της αγοράς ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγο ποσό αυτό θα έρθει να προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση κατοικίας πρέπει να καλύπτονται από τον φορολογούμενο για να μην πιαστεί στην απόχη των τεκμηρίων.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου, διαφορετικά το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς. Σε ανέγερση οικοδομής, εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν ο χρόνος καταβολής έχει οριστεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής). Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου.

Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε καθέναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments