Ελλάδα

Μάτι: Ορίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά – Στο εδώλιο συνολικά 21 άτομα

Μάτι: Ορίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά – Στο εδώλιο συνολικά 21 άτομα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μάτι: Ορίστηκε για τις 31 Οκτωβρίου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε αφήσει πίσω της 103 νεκρούς

Ορίστηκε για τις 31 Οκτωβρίου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε αφήσει πίσω της 103 νεκρούς. Πιο συγκεκριμένα η έναρξη της δίκης θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου κατηγορούνται συνολικά 21 άτομα και θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων για τη φωτιά στο Μάτι περιλαμβάνει πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Επιπλέον, για την υπόθεση δικάζεται και ένας ιδιώτης για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων, συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Αναβάθμιση κατηγορητηρίου για πέντε άτομα

Την περαιτέρω ανάκριση και αναβαθμισμένο κατηγορητήριο για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης αποφάσισαν με βούλευμά τους για τη φονική φωτιά στο Μάτι με τους 103 νεκρούς, οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για 5 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και τη διεξαγωγή περαιτέρω κύριας ανάκρισης σε βάρος τους για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Στην ομόφωνη κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας βάρυναν μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις των πέντε κατηγορουμένων, που συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που εν τέλει κατέληξε στην απώλεια 103 ανθρώπων.

Αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Παράλληλα με το βούλευμα, απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, απαλλάσσονται των ποινικών ευθυνών 10 άτομα, αστυνομικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες στο επίπεδο των αντιδημάρχων και των στελεχών της Περιφέρειας, ενώ παραπέμπονται σε δίκη άλλοι 13 ανάμεσα σε αυτούς η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Για τα υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος η έρευνα θα συνεχιστεί από τον κ. Μαρνέρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments