Τεχνολογία

Οι γυναίκες vegeterian έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν κατάγματα ισχίου στη μετέπειτα ζωή τους

Οι γυναίκες vegeterian έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν κατάγματα ισχίου στη μετέπειτα ζωή τους

Πηγή Φωτογραφίας: Essence- Coffee Island

Αποκαλυπτική έρευνα σε 26.318 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών

Οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα ισχίου στη μετέπειτα ζωή τους σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν συχνά κρέας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας και διατροφής σε πάνω 26.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο περίπου 22 ετών, οι vegeterians είχαν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν ένα ισχίο σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν τακτικά κρέας.

Οι λόγοι για τον μεγαλύτερο κίνδυνο δεν είναι σαφείς, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ορισμένοι χορτοφάγοι μπορεί να μην λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία των οστών και των μυών, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι σε πτώσεις και κατάγματα.

«Το μήνυμα για τους χορτοφάγους είναι να μην εγκαταλείψετε τη διατροφή σας, γιατί είναι υγιεινή για άλλα πράγματα και φιλική προς το περιβάλλον, αλλά να φροντίσετε να προγραμματίσετε καλά και να μην παραλείψετε θρεπτικά συστατικά που αποκλείετε όταν δεν τρώτε κρέας ή ψάρι», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Γουέμπστερ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες θεωρούνται από πολλούς πιο υγιεινές από τη διατροφή που περιέχει κρέας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Όμως, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής.

«Είναι πιθανό ότι οι χορτοφάγοι, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και ενδεχομένως λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, έχουν ασθενέστερα οστά και χαμηλότερη μυϊκή μάζα και τα δύο αυτά πράγματα» αυξάνουν τον κίνδυνο για κάταγμα ισχίου, εξήγησε ο Webster.

Περίπου το 90% των καταγμάτων ισχίου συνδέονται με πτώσεις, οι οποίες είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι τείνουν να έχουν πιο αδύναμα οστά. Αλλά τα κατάγματα μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε περαιτέρω αδυναμία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερων πτώσεων.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να είναι λιποβαρείς σε σχέση τους κρεατοφάγους και ότι πέρα από τα ασθενέστερα οστά και μυς μπορεί να έχουν και λιγότερο λίπος, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» όταν οι άνθρωποι πέφτουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, ο Webster δήλωσε ότι οι χορτοφάγοι μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε εμπλουτισμένα δημητριακά με πρόσθετο σίδηρο και Β12 για την υγεία των οστών και να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, μέσω τροφίμων όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα φασόλια.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από τη βρετανική μελέτη Women’s Cohort Study, η οποία παρακολουθεί γυναίκες σε βάθος χρόνου για να αξιολογήσει τον συσχετισμό διατροφής και υγείας. Τα αρχεία για 26.318 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών αποκάλυψαν ότι 822, δηλαδή το 3%, είχαν κατάγματα ισχίου σε μια περίοδο περίπου 22 ετών. Περίπου το 28% των γυναικών ήταν χορτοφάγοι και το 1% ήταν βίγκαν.

Οι ερευνητές συνέκριναν το ποσοστό των καταγμάτων ισχίου σε χορτοφάγους, ανθρώπους που τρώνε ψάρι αλλά όχι κρέας και περιστασιακούς κρεατοφάγους, σε σχέση με τους τακτικούς κρεατοφάγους (που τρώνε κρέας τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα).

Ο Webster δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί αν οι χορτοφάγοι άνδρες διατρέχουν αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου. Προηγούμενες εργασίες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι άνδρες και γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο χειρότερη υγεία των οστών σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους «αλλά ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου στους άνδρες χορτοφάγους εξακολουθεί να παραμένει ασαφής».

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς διαπίστωσε πέρυσι ότι οι μη χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με 59% περισσότερες εκπομπές από τις χορτοφαγικές.

Σε εργασία που δημοσιεύθηκε το 2020, η Δρ. Tammy Tong, ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος, και άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, οι vegetarians είχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου, ενώ ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος για τους vegans, στο 31%.

Οι χορτοφάγοι στη μελέτη του Leeds είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από ό,τι οι κρεατοφάγοι, χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D και «όλα αυτά αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για κάταγμα ισχίου», δήλωσε η ίδια.

«Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και να διασφαλίζουν ότι έχουν επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και της βιταμίνης D».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments