Διεθνή

Περού: Δύο στρατιωτικοί νεκροί – Βαριά τραυματισμένος ο αρχηγός της οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι”

Περού: Δύο στρατιωτικοί νεκροί – Βαριά τραυματισμένος ο αρχηγός της οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι”

Πηγή Φωτογραφίας: The Saxon,Then24

Περού: Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στο ανατολικό Περού κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών με αντάρτες της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι

Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στο ανατολικό Περού κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών με αντάρτες της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, ο επικεφαλής της οποίας «τραυματίστηκε βαριά», ανακοίνωσε  το περουβιανό υπουργείο Άμυνας.

Από την Πέμπτη, ο στρατός και η αστυνομία του Περού διεξάγουν επιχείρηση εναντίον μελών του Φωτεινού Μονοπατιού (ΦΜ) στην περιοχή Βισκάταν (ανατολικά), στο πλαίσιο της οποίας «επιτέθηκαν σε σειρά στρατοπέδων των τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένου αυτού όπου βρισκόταν «ο Βίκτορ Κίσπε Παλομίνο, γνωστός επίσης ως ‘σύντροφος Χοσέ’», αναφέρει δελτίο Τύπου του υπουργείου.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί στις τάξεις του ΦΜ, ιδίως στο περιβάλλον του αρχηγού του ‘Χοσέ’, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά», συνεχίζει το κείμενο. Ο στρατός και η αστυνομία μπόρεσαν να κατασχέσουν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «όπλα, εξοπλισμό, υπολογιστές, πολλά έργα και έγγραφα», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ανέφερε μέσω Twitter ότι «διέταξε τη συνέχιση της έρευνας για τους τελευταίους τρομοκράτες», τονίζοντας πως η κυβέρνησή του «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα».

Από την δική του πλευρά ο περουβιανός υπουργός Άμυνας, ο Χοσέ Λουίς Γαβίδια, ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε στόχο να καταδιωχθούν αντάρτες στην περιοχή αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου έχουν βρει καταφύγιο.

«Πάνε 12 ή 15 χρόνια που βρίσκονται εκεί, η ζώνη είναι δυσπρόσιτη, υπάρχουν παγίδες και σπήλαια», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο N.

Ένας στρατιωτικός που τραυματίστηκε από σφαίρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και η κατάστασή του εξελίσσεται «ευνοϊκά», διευκρίνισε ο υπουργός. Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για την απώλεια των δύο στρατιωτικών, ενός αξιωματικού του στρατού ξηράς κι ενός αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού.

Στην περιφέρεια Βισκάταν, όπου καλλιεργείται κόκα και όπου έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία στοιχεία της οργάνωσης ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι, που κατηγορούνται ότι προσφέρουν προστασία σε διακινητές ναρκωτικών, γίνονται εδώ και δυο δεκαετίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιπολίες του στρατού.

Τον Μάρτιο του 2021, ο δεύτερος τη τάξει του Φωτεινού Μονοπατιού, ο Χόρχε Κίσπε Παλομίνο, ή «σύντροφος Ραούλ», αδελφός του Βίκτορ Κίσπε Παλομίνο, ή «συντρόφου Χοσέ», σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή.

Το Φωτεινό Μονοπάτι, ένοπλη μαοϊστική οργάνωση, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1980, Σε δύο δεκαετίες, ο πόλεμος ανάμεσα στην οργάνωση αυτή και τον στρατό είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα της περουβιανής Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments