Κόσμος

Άνθρακας: Στα 95 ευρώ ανά τόνο έφτασε η τιμή των δικαιωμάτων CO2

Άνθρακας: Στα 95 ευρώ ανά τόνο έφτασε η τιμή των δικαιωμάτων CO2

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Άνθρακας: Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υπάρξει σημαντική αύξηση η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υπάρξει σημαντική αύξηση η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, καθώς μετά από μήνες κοντά στα 85 ευρώ ανά τόνο έφτασαν πλέον έως τα 94,7 ευρώ.

Η άνοδος εντός του Αυγούστου είναι της τάξης του 20% εν μέσω ενισχυμένης χρήσης του άνθρακα ανά την Ευρώπη για να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για τα δικαιώματα, ενώ σε συνδυασμό με τις μειωμένες δημοπρασίες αυτό το μήνα ενισχύει την τιμή.

Η βιομηχανία άνθρακα κερδίζει συνεχώς έδαφος – Τεράστια τα κέρδη της παραγωγής

Όλος ο κόσμος είναι στη μέση μιας τεράστια κλιματικής κρίσης και σε συνδυασμό με τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως, έχουν αναγκάσει τους πάντες για εύρεση πιο οικοδομικών καυσίμων, και μία λύση που κερδίζει έδαφος είναι η εξόρυξη άνθρακα.

Τα ωστικά κύματα της αγοράς ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνουν ότι ο κόσμος εξαρτάται πλέον κυρίως από το πιο ρυπογόνο καύσιμο. Και καθώς η ζήτηση επεκτείνεται και οι τιμές εκτινάσσονται στα υψηλά όλων των εποχών, αυτό σημαίνει υπερπαραγωγικά κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα.

Εκρηκτική αύξηση κερδών

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο γίγαντας εμπορευμάτων Glencore Plc ανέφερε ότι τα βασικά κέρδη από τη μονάδα άνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 900% στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο – περισσότερα από τα κέρδη της Starbucks Corp. ή της Nike Inc. σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Τα κέρδη της No. 1 παραγωγού Coal India Ltd. σχεδόν τριπλασιάστηκαν, επίσης σε ύψη ρεκόρ, ενώ οι κινεζικές εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του άνθρακα στον κόσμο σημείωσαν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο υπερδιπλάσια στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. ergostasio-aerio-1

Κερδοφόρες επενδύσεις

Και ασφαλώς, τα τεράστια κέρδη αποφέρουν μεγάλες απολαβές για τους επενδυτές. Αλλά θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο για τον κόσμο να σταματήσει τη συνήθεια της καύσης άνθρακα για καύσιμα, καθώς οι παραγωγοί εργάζονται για να αποσπάσουν επιπλέον τόνους και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε νέα ορυχεία.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανατροπή για μια βιομηχανία που πέρασε χρόνια βυθισμένη σε μια υπαρξιακή κρίση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τη χρηματοδότηση στις εταιρείες εκποίησης ορυχείων και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τον περασμένο Νοέμβριο οι παγκόσμιοι ηγέτες έφτασαν κοντά σε μια συμφωνία για τον τερματισμό της χρήσης τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments