Διεθνή

Γερμανία: Τη μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο στο 7% ανακοίνωσε ο Σολτς

Γερμανία: Τη μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο στο 7% ανακοίνωσε ο Σολτς

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Γερμανία: Την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδίαζε να απαλλάξει την εισφορά από ΦΠΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Φυσικό αέριο: Αν η Ρωσία “κλείσει” τη στρόφιγγα, η Γερμανία δε θα αντέξει παραπάνω από 3 μήνες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Γερμανία γεμίζει συνεχώς τις αποθήκες της με φυσικό αέριο, προκειμένου να έχει αποθεματικά από νωρίς, αλλά ακόμα θα συνεχίσει τη “μάχη” με τη Ρωσία, προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας να έχει πληρότητα αποθηκευτικών χώρων κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2-1/2 μήνες για ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δηλαδή της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σήμερα γεμάτοι κατά 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα χειμερινά της αποθέματα, αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου. gas-pipe-Eastmed-fysiko-aerio

“Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε”, δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments