Κόσμος

Σλοβακία: Τσεχία και Πολωνία έτοιμες να αναλαμβάνουν την επιτήρηση του εναέριου χώρου

Σλοβακία: Τσεχία και Πολωνία έτοιμες να αναλαμβάνουν την επιτήρηση του εναέριου χώρου

Πηγή Φωτογραφίας: adaptive, pixabay

Σλοβακία: Η Σλοβακία υπέγραψε μια συμφωνία με βάση την οποία οι γείτονές της και σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, η Τσεχία και η Πολωνία, θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της

Η Σλοβακία υπέγραψε μια συμφωνία με βάση την οποία οι γείτονές της και σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, η Τσεχία και η Πολωνία, θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της, καθώς η Μπρατισλάβα αποσύρει τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει, πιθανότατα για να τα στείλει στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει τα έντεκα αεροσκάφη στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας βασίζονται σε εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και έχουν κάνει έκκληση στις χώρες του ΝΑΤΟ για βοήθεια απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, είπε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η Μπρατισλάβα είναι πρόθυμη να στείλει τα αεροσκάφη στην Ουκρανία, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχει πολιτική βούληση και είναι λογικό να βοηθήσουμε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η πιθανότητα είναι στο τραπέζι και μόλις υπάρξει συμφωνία θα σας ενημερώσουμε», είπε.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ήδη δωρίσει στην Ουκρανία ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, στρατιωτικά ελικόπτερα, εκτοξευτήρες ρουκετών και άλλα όπλα.

Ο Ναντ, που εκτιμά ότι η αξία των MiG ανέρχεται στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει δηλώσει ότι η Σλοβακία θα επιδιώξει να λάβει κάποια οικονομικά ή υλικά ανταλλάγματα για τις δωρεές αυτές, ώστε να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.

Με βάση τη συμφωνία, η Τσεχία και η Πολωνία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβριο και μέχρι να παραλάβει η χώρα 14 καινούρια, αμερικανικά F-16. Η σύμβαση για την αγορά των μαχητικών αυτών υπογράφηκε το 2018 και αναμένεται να παραδοθούν το 2024.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments