People

Από ίνδαλμα της ποπ σε σύμβολο αγώνα

Από ίνδαλμα της ποπ σε σύμβολο αγώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Gazete Duvar

Το ζήτημα επεκτάθηκε και στους καλλιτεχνικούς κλύκλους

Η ξανθιά Γκιουλσέν είναι η κατεξοχήν χαρακτηριστική έκφραση της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, που συναντά κανείς σε δυτικές χώρες. Η Γκιουλσέν όμως κατόρθωσε να επιβληθεί ως η ποπ σταρ της Τουρκίας, που τείνει να μετατραπεί στο αγωνιστικό σύμβολο ενός πολύμορφου κινήματος δυτικού προοδευτισμού. Όλα άρχισαν όταν η 46χρονη ερμηνεύτρια συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας», γιατί έκανε ένα αστείο για τα θρησκευτικά σχολεία στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Medyaradar (@medyaradar)

Η καλλίγραμμη συνθέτρια και τραγουδίστρια, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Μπαïρακτάρ Τσομπάνογλου, συνελήφθη στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Πέμπτης και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ σχηματίσθηκε Αμέσως, η σύλληψη προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές της κυβέρνησης τόνισαν ότι η κίνηση ήταν μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να εδραιώσει την υποστήριξη από τους θρησκευόμενους και τους συντηρητικούς κύκλους εν όψει των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σε μόλις δέκα μήνες.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος προαλείφεται για το προεδρικό αξίωμα, κάλεσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς να απελευθερώσουν την Τουρκάλα Madonna. Μέσω ανάρτησής του σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε: «Μην προδώσετε το νόμο και τη δικαιοσύνη. απελευθερώστε αμέσως την καλλιτέχνη!».

Το ζήτημα επεκτάθηκε και στους καλλιτεχνικούς κλύκλους

Μεταξύ εκείνων που ζήτησαν την απελευθέρωση της Γκιουλσέν ήταν και ο διάσημος Τούρκος τραγουδιστής Ταρκάν, ο οποίος τόνισε καυστικά: «Το νομικό μας σύστημα, που κλείνει τα μάτια στη διαφθορά, τους κλέφτες, αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και σφάζουν τη φύση, εκείνους που σκοτώνουν ζώα και εκείνους που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να πολώσουν την κοινωνία μέσω των φανατικών τους ιδεών, συνέλαβε την Γκιουλσέν χωρίς κανένα λόγﻨ. Η σύλληψη θορύβησε και τις μακρινές ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση υπέρ της Γκιουλσέν και έθεσε ζήτημα σεβασμού πυρηνικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από το καθεστώς Ερντογάν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις μορφές δικαστικής παρενόχλησης που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί και να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης».

Η σύλληψη και η διαφαινόμενη δικαστική περιπέτεια της ξανθομαλλούσας Γκιουλσέν κινητοποιούν καλλιτεχνικούς κύκλους, κοινωνικά δίκτυα και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας, ανάγοντας την Τουρκάλα ερμηνεύτρια σε σύμβολο αγώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments