Διεθνή

Φυσικό αέριο: Πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση του αερίου – Δεν αρκεί μόνο η αποθήκευση

Φυσικό αέριο: Πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση του αερίου – Δεν αρκεί μόνο η αποθήκευση

Πηγή Φωτογραφίας: Φυσικό αέριο:

Φυσικό αέριο: Σε καλό σημείο βρίσκεται η Ευρώπη για τους στόχους που έχει θέσει για το φυσικό αέριο και για την αποθήκευση του

Σε καλό σημείο βρίσκεται η Ευρώπη για τους στόχους που έχει θέσει για το φυσικό αέριο και για την αποθήκευση του. Παρόλα αυτά οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν χαρακτηριστικά πως π σημαντικότερος παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια αυτό το χειμώνα θα είναι το κατά πόσον οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αρκετά ώστε να διασφαλίσουν ότι το αποθηκευμένο καύσιμο θα διαρκέσει και τους πιο κρύους μήνες, σημειώνει οι Kate Abnett και Bozorgmehr Sharafedin σε ανάλυση του Reuters.

Μετά τον αγώνα της αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά διάρκεια του καλοκαιριού, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, του κορυφαίου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι τώρα γεμάτες κατά 79,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, γεγονός που σημαίνει ότι το μπλοκ μπορεί να υπερβεί τον στόχο της πλήρωσης κατά 80% μέχρι τον Νοέμβριο.

Σε μια κανονική χρονιά αυτό θα μπορούσε να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση της Ευρώπης. Αλλά το 2022, με τις ρωσικές ροές να έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά – η ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνεται μέσω του Nord Stream 1, του κυριότερου του αγωγού προς την Ευρώπη, είναι μόλις στο 20% της δυναμικότητας – η αποθήκευση δεν θα καλύψει το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για περίπου τρεις μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο των αποθηκών της ΕΕ, το αποθηκευμένο αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης.

“Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση”, δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, υψηλόβαθμη συνεργάτης του Think Tank Bruegel.

Με περίπου 888 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου τώρα στις αποθήκες, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει τις 858 TWh που είχαν φτάσει τα αποθέματά τους πριν από τον περασμένο χειμώνα.

Ωστόσο, αν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση του καυσίμου, οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Ευρώπης θα αδειάσουν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας δεδομένων ICIS, ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ρέει όλο τον χειμώνα και ο καιρός δεν θα είναι ασυνήθιστα κρύος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments