Πολιτισμός

Το μουσείο του Παρισιού θα τιμήσει την Iris van Herpen για το έργο της

Το μουσείο του Παρισιού θα τιμήσει την Iris van Herpen για το έργο της

Πηγή Φωτογραφίας: Dezeen

Η έκθεση Iris van Herpen πρόκειται να ανακαλυφθεί από τις 29 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Απριλίου 2024

Φυσική κομψότητα, αιθέρια κίνηση και πολυδιάστατες σιλουέτες διακρίνουν την διαχρονική σχεδιαστική ταυτότητα της Ολλανδής fashion designer, Iris van Herpen. Κεντρικές της εμπνεύσεις αποτέλεσαν η εκλεπτυσμένη, και γεμάτη με αρχοντικά κοστούμια σοφίτα της γιαγιάς της, αλλά και ο διακριτικός “αέρας” που της χάρισε το κλασικό μπαλέτο, που ακολούθησε όταν ήταν ακόμη παιδί. Η Herpen έχει παραδεχτεί χαρακτηριστικά: «Αυτά τα χρόνια του χορού μου δίδαξαν τόσα πολλά για το σώμα μου, τη μεταμόρφωση της κίνησης, την «εξέλιξη» του σχήματος και πως να χειρίζομαι τόσο το σχήμα όσο και την κίνηση. Το ενδιαφέρον μου για τη μόδα είχε τις ρίζες του στον χορό, στον οποίο τώρα είμαι σε θέση να μετατρέψω αυτήν την κιναισθητική γνώση σε νέες μορφές και υλικότητα». Ένα ακόμη αντιπροσωπευτικό δείγμα του καλλιτεχνικού της οράματος είναι η ταύτιση της πραγματικότητας με το όνειρο. Δύο πραγματικότητες, στις οποίες κυριαρχεί μια λεπτή ισορροπία, στοιχείο που αποτέλεσε την κύρια βάση στην φθινοπωρινή collection του 2016, που είχε το όνομα “Lucid”.

View this post on Instagram

A post shared by Iris van Herpen Official (@irisvanherpen)

Γιορτάζοντας τα 15 χρόνια μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας στο fashion design, η ίδια ετοιμάζει μια αναδρομική έκθεση στο θρυλικό Musée des Arts Décoratifs του Παρισιού, η οποία θα παρουσιαστεί και επίσημα στις 29 Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2024. Η κλασική ομορφιά της υψηλής ραπτικής και η γλυπτική συναντούν την φυσική επιστήμη και την καινοτομία του 3D σχεδιασμού, καταφέρνοντας να δομήσουν την πρωτότυπη καλλιτεχνική υπογραφή της ίδιας. 100 fashion artworks της θα εκτεθούν, με στόχο να μεταφέρουν στο κοινό την επιτακτική της ανάγκη για την καινοτομία και την προηγμένη τεχνολογία. Πρωτότυπα υλικά, σύγχρονες εγκαταστάσεις και ενδιαφέρουσες τεχνικές, με κυρίαρχες την κοπή με λέιζερ και την εφαρμογή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θα καλέσουν τους επισκέπτες σ’ ένα σπάνιο αισθητηριακό “ταξίδι” εξερεύνησης, το οποίο θα αποτελείται από οχτώ βασικές θεματικές.

Το Musée des Arts Décoratifs προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις με το δελτίο Τύπου του να αναφέρει: «Από micro σε macro, η έκθεση αμφισβητεί τη θέση του σώματος στο χώρο, τη σχέση του με τα ρούχα και το περιβάλλον του, το μέλλον του σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως».

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά στα συγκεκριμένα σχεδιαστικά της μοτίβα. Σπουδαίες συνεργασίες με ξεχωριστές ομάδες έχουν δημιουργήσει καινούργια θεμέλια στον ορισμό της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Περίπλοκα χρώματα της ώχρας, σταθεροποίηση της πρώτης ύλης του cacao και βιοδιασπώμενα υφάσματα αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της δεξιοτεχνίας τους. Το κοινό θα έχει, επίσης, την ξεχωριστή ευκαιρία να μυηθεί στην ιδιαίτερη φιλοσοφία του exclusive studio της, που έχει έδρα την Ολλανδική πρωτεύουσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανακαλύψει το “smart” backstage των δημιουργημάτων της. Η luxurious φιλοξενία δεν σταματά εδώ. Ένας unique χώρος κατασκευάζεται, ώστε να χαρίσει μια άνετη παρακολούθηση των μέχρι τώρα runway highlights.

Σημαντική συλλογή της αποτέλεσε η «Roots of Rebirth» κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού στις 25 Ιανουαρίου 2021. Το “θαύμα” της πολυπλοκότητας και οι έντονοι συμβολισμοί της δημιουργήθηκαν από μια διαφορετική “συμβίωση” του επίγειου και υπόγειου κόσμου. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της σχεδιάστριας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments