Οικονομία

Ενέργεια: Ώρα αποφάσεων στην Ε.Ε. – Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων

Ενέργεια: Ώρα αποφάσεων στην Ε.Ε. – Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τι περιλαμβάνει το ελληνικό μοντέλο

Στο τραπέζι και πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ελληνικό μοντέλο στην ενέργεια. Αυτό προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών. Ο πρωθυπουργός ήδη από το Μάρτιο με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και με παρεμβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα προς τους ομολόγους του στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας έχει κατ ‘ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, με φόντο την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας σημείωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Η υιοθέτηση του μέτρου θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάργηση της φορολόγησης των υπερκερδών (windfall profits) των ηλεκτροπαραγωγών που έχουν υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα με ποσοστό 90 %). Σημειώνεται ότι η χώρα μας είχε προχωρήσει ήδη από πέρυσι στην άμεση ανάκτηση των υπερεσόδων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ από τον Ιούλιο το μοντέλο επεκτάθηκε στο σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή η οποία όπως επισημαίνεται θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, διαφορετικά θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου (αφού θα μειωθεί η τιμή).

Αιχμές Μισέλ για Φον Ντερ Λάιεν με φόντο την ενέργεια

Αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών, αφήνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο Σάρλ Μισέλ αναφέρει «Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και η Επιτροπή κλήθηκε ομόφωνα να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα.

Η G7 σχεδιάζει να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Στις 2 Σεπτεμβρίου, οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στην ενεργειακή αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία: επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμής στις αγορές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, που πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί στο ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει, διατηρώντας τον εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών, αλλά να μειωθούν τα έσοδα που κερδίζει το Κρεμλίνο από τις πωλήσεις πετρελαίου του, αποδυναμώνοντας έτσι την οικονομία και την πολεμική του προσπάθεια. Η Gazprom απάντησε αμέσως ανακοινώνοντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, ο οποίος έχει ανοίξει μόνο σποραδικά και λειτουργεί πολύ κάτω από τη χωρητικότητά του, θα έκλεινε επ’ αόριστον – υποτίθεται λόγω προβλημάτων συντήρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments