Διεθνή

Ζαπορίζια: Ο ΔΟΑΕ ζητά την άμεση απόσυρση της Ρωσίας

Ζαπορίζια: Ο ΔΟΑΕ ζητά την άμεση απόσυρση της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου (twitter/reuters)

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της πυρηνικής εγκατάστασης στις 4 Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσυρθεί από τον ουκρανικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, ο οποίος είναι τακτικά στόχος βομβαρδισμών.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της πυρηνικής εγκατάστασης στις 4 Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία. Το κείμενο, που υποβλήθηκε από την Πολωνία και τον Καναδά, εγκρίθηκε από 26 από τα 35 κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, ενώ η Ρωσία και η Κίνα καταψήφισαν. Επτά χώρες απείχαν επίσης: Νότια Αφρική, Μπουρούντι, Αίγυπτος, Ινδία, Πακιστάν, Σενεγάλη και Βιετνάμ.

«Το Συμβούλιο των Διοικητών έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, καλώντας την να σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες που απειλούν την πυρηνική ασφάλεια, να επιστρέψει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και όλα τα άλλα ουκρανικά εδάφη στο Κίεβο», σχολίασε σ μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Αυστραλός πρεσβευτής Richard Sadleir.

Το ψήφισμα υποστηρίζει, επίσης, τις προσπάθειες του ΔΟΑΕ, ο οποίος έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της περιμέτρου του εργοστασίου.

Το Συμβούλιο είχε εγκρίνει ένα πρώτο ψήφισμα στις αρχές Μαρτίου, προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος που θα έθετε σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, τα γειτονικά κράτη και τη διεθνή κοινότητα». Στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για αυτά τα χτυπήματα.

Μετά από μια σειρά επεισοδίων και τη διακοπή λειτουργίας των έξι αντιδραστήρων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες, με την αποκατάσταση από Ουκρανούς μηχανικούς των τριών γραμμών έκτακτης ανάγκης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είχαν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, ο οποίος έχει δύο εμπειρογνώμονες επί τόπου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments