Διεθνή

Γ. Γ. ΟΗΕ: «Να πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν»

Γ. Γ. ΟΗΕ: «Να πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν»

Πηγή Φωτογραφίας: sabah

Απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τις επιθέσεις του στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Τρίτη τις πλούσιες χώρες να φορολογήσουν τα κέρδη εταιρειών που συνδέονται με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων προκειμένου να κινητοποιήσουν αυτούς τους πόρους για να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τις επιθέσεις του στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν δει τα κέρδη τους να εκτινάσσονται κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων “διασκεδάζει” με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και απροσδόκητα κέρδη καθώς οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συρρικνώνονται και ο πλανήτης μας καίγεται», είπε.

«Αυτά τα κονδύλια πρέπει να ανακατευθυνθούν με δύο τρόπους: σε χώρες που υφίστανται απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση και σε ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας», είπε.

Η Βρετανία έχει θεσπίσει έναν εφάπαξ φόρο 25% στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ενώ μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν συζητήσει μια παρόμοια ιδέα, αλλά είναι απίθανο να πετύχει.

«Οι ρυπαίνοντες πρέπει να πληρώσουν», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Είπε επίσης ότι οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης «πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και ότι η βοήθεια που στοχεύει να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή «πρέπει να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρόσθεσε: «Οι μεγάλες οικονομίες είναι οι μέτοχοί τους και πρέπει να το κάνουν αυτό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments