Κόσμος

Reuters: Διαρροή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα

Reuters: Διαρροή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα
«Σήμερα σημειώθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2 στην περιοχή της Δανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας

 Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν τη Δευτέρα από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά του νησιού Bornholm μετά από διαρροή φυσικού αερίου τη νύχτα από τον ανενεργό ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Nord Stream 2  στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις δανικές αρχές και συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ανακαλύψει τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό. Το υπουργείο Ενέργειας της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο αγωγός ήταν ένα από τα σημεία ανάφλεξης στον κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία έπληξε μεγάλες δυτικές οικονομίες και εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

«Σήμερα σημειώθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2 στην περιοχή της Δανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας.

Οι δανικές ναυτιλιακές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση πλοήγησης και δημιούργησαν μια ζώνη γύρω από τον αγωγό «καθώς είναι επικίνδυνος για την κυκλοφορία των πλοίων», πρόσθεσε.

Ο χειριστής του Nord Stream 2 είπε ότι η πίεση στον αγωγό, ο οποίος περιείχε λίγο αέριο σφραγισμένο μέσα παρόλο που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, έπεσε από 105 σε 7 bar κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αγωγός, ο οποίος προοριζόταν να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν η Γερμανία τον ακύρωσε μέρες πριν από την εισβολή.

“Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αποστολέας ξηράς Nord Stream 2 κατέγραψε ταχεία πτώση πίεσης αερίου στη Γραμμή Α του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2”, δήλωσε ο χειριστής του Nord Stream 2 , σημειώνοντας πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Ασάφεια

Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Ρωσίας να επιτραπεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Η Ρωσία αρνείται  και κατηγορεί τη Δύση για ελλείψεις φυσικού αερίου.

“Είμαστε σε επαφή αυτή τη στιγμή με τις αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη σαφήνεια για τα αίτια και τα ακριβή γεγονότα”, ανέφερε σε δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η οποία έχει νόμιμα εκκαθαριστεί, είπε ότι ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαρροή.

Ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με το συμβάν στον φορέα εκμετάλλευσης Nord Stream 2.

Η Ρωσία έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε πολλές χώρες και επίσης διέκοψε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για παρεμπόδιση των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο επέπληξε τη Δύση επειδή κράτησε το Nord Stream 2 κλειστό.

Η διαρροή φυσικού αερίου της Δευτέρας συνέβη μια ημέρα πριν από την τελετουργική έναρξη του αγωγού Baltic Pipe που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία.

Το έργο αποτελεί κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών της Βαρσοβίας για διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία την Τρίτη για την τελετή των εγκανίων.

Το Nord Stream 2 ήταν ευρέως αντιδημοφιλές στους Δανούς βουλευτές και η χώρα ψήφισε το 2017 νόμο που της επέτρεπε να απαγορεύσει τη διέλευση του έργου από τα χωρικά της ύδατα για λόγους ασφαλείας.

Αλλά το Nord Stream 2 άλλαξε αργότερα την αρχική διαδρομή για να το οδηγήσει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, όπου δεν μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό το βέτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments