Διεθνή

Ρωσία: Φόβοι για κλείσιμο των συνόρων – Δεν ελήφθη καμία απόφαση απαντά Πεσκόφ

Ρωσία: Φόβοι για κλείσιμο των συνόρων – Δεν ελήφθη καμία απόφαση απαντά Πεσκόφ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της Ρωσίας που ζητούν να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στους άνδρες που είναι σε ηλικία στράτευσης, μετά το "κύμα" φυγής που ξεσήκωσε η μερική επιστράτευση

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το κλείσιμο των συνόρων της Ρωσίας, εν μέσω φυγής ανδρών σε ηλικία στράτευσης, ώστε να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, την περασμένη Τετάρτη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυτό”.

Ο Πεσκόφ αναγνώρισε επίσης ότι ορισμένες κλήσεις είχαν εκδοθεί κατά λάθος, λέγοντας ότι τα λάθη διορθώνονταν από τους περιφερειακούς κυβερνήτες και το υπουργείο Άμυνας.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που το διάταγμα παραβιάζεται… Αυτές οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα απαιτούμενα κριτήρια εξαλείφονται».

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια σειρά περιπτώσεων ηλικιωμένων ή ιατρικά απαλλασσόμενων ανδρών που κλήθηκαν για υπηρεσία στην Ουκρανία. Περιφερειάρχες στο Νταγκεστάν και την Μπουριατία, δύο περιφέρειες που έχουν δει επιθετικές επιστρατεύσεις, είπαν ότι έγιναν λάθη στην αρχική ανάπτυξη.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων για κλείσιμο των συνόρων, με τα σύνορα της Ρωσίας να βλέπουν μια άνευ προηγουμένου εκροή ανδρών από τότε που κηρύχθηκε η μερική κινητοποίηση την περασμένη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, υψηλόβαθμος βουλευτής είπε ότι τα ρωσικά σύνορα θα πρέπει να είναι κλειστά για τους άντρες που πληρούν τις προϋποθέσεις στράτευσης.

«Όλοι όσοι είναι σε ηλικία στρατολόγησης θα πρέπει να απαγορευθεί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό υπό την παρούσα κατάσταση», δήλωσε στο πρακτορείο RIA ο Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος της Άνω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων Meduza και Novaya Gazeta Europe, ανέφεραν ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα της χώρας για στρατευμένους άνδρες.

Τέτοιες αναφορές δεν έχουν εμφανιστεί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, όπου όλα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν κλείσει και οι αναφορές που διαφέρουν από τους επίσημους λογαριασμούς απαγορεύονται.

Την Κυριακή, η Novaya Gazeta ανέφερε ότι 261.000 άνδρες είχαν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που κηρύχθηκε μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ είπε ότι οι συνοριοφύλακες στο μοναδικό επιχειρησιακό σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία απέτρεψαν από την Κυριακή την έξοδο ορισμένων ανθρώπων, επικαλούμενος τον νόμο για την επιστράτευση. Το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών την Κυριακή είπε ότι υπήρχε μια ουρά 2.300 αυτοκινήτων στη διάβαση Verkhny Lars.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments