Ελλάδα

Κύθηρα: Μαρτυρίες ότι τουρκικά αλιευτικά συνόδευαν τη βάρκα με τους μετανάστες

Κύθηρα: Μαρτυρίες ότι τουρκικά αλιευτικά συνόδευαν τη βάρκα με τους μετανάστες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα τα οποία ερευνά το ελληνικό Λιμενικό

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα τα οποία ερευνά το ελληνικό Λιμενικό βλέπουν για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτουν ευθύνες της τουρκικής πλευράς καθώς όπως αναφέρουν η βάρκα τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

Συγκεκριμένα όπως λένε όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια, τους συνόδευαν δύο-τρία τουρκικά αλιευτικά τα οποία έπλεαν δίπλα τους ώστε να τους προστατεύουν από το δυνατό αέρα και τα κύματα. Ως αποτέλεσμα δεν αντιλήφθηκαν ότι επικρατούσε θαλασσοταραχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών λίγο πριν φτάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά αλιευτικά εγκατέλειψαν τη βάρκα με τους μετανάστες.

Αμέσως όπως δήλωσαν δημιουργήθηκε πανικός και λίγο πριν την ακτή το σκάφος βούλιαξε με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 18 νεκρούς (16 γυναίκες, έναν άνδρα και ένα ανήλικο αγόρι)

Το πρωί οι αρχές ενημέρωσαν για τη διάσωση τριών ακόμα μεταναστών από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛΑΣ, με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων να φθάνει τους 28. Η επιχείρηση συνεχίζεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στη λέμβο εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Διασωθείσες αφρικανικής καταγωγής μεταφέρθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Μηταράκης μετά τα ναυάγια στο Αιγαίο: Η ΕΕ πρέπει να δράσει

Επείγουσα έκκληση στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών, απευθύνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μηταράκης αναφέρει: «Επείγουσα έκκληση στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα πολλές ζωές χάθηκαν στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η ΕΕ πρέπει να δράσει», αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter.

Οικονόμου για Λέσβο και Κύθηρα: Η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους. Όπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία , ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments