Διεθνή

Ο Ερντογάν μετρά την πρώτη σοβαρή απώλεια

Ο Ερντογάν μετρά την πρώτη σοβαρή απώλεια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε πριν καλά – καλά φθάσει στην Πράγα, όπου διεξάγεται η ειδική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος

Η νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου απέτυχε ως προς τους στόχους της. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν, από ό,τι φαίνεται, ενήμεροι για τις διαθέσεις του Ερντογάν και η ελληνική πλευρά ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη «δια παν ενδεχόμενο». Όπως και συνέβη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε πριν καλά – καλά φθάσει στην Πράγα, όπου διεξάγεται η ειδική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος.

Πραγματικά, είναι εξαιρετικά σπάνιο ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός μιας χώρας να αποχωρεί από το δείπνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου, όπως έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, απρόκλητα, επιτέθηκε στη χώρα μας και άρχισε να εκτοξεύει απειλές, θέτοντας σε λειτουργία το μηχανισμό των διαρροών, με την πάντα πρόθυμη, φιλοκυβερνητική «Hurriyet».

Η πρόκληση, όμως, στέφθηκε με χαρακτηριστική αποτυχία. Ο Τούρκος Πρόεδρος ουδόλως ενδιαφέρεται να προσέλθει ψύχραιμα και με διάθεση διαλλακτικότητας στο τραπέζι των συζητήσεων. Τον απασχολεί η επίδειξη ισχύος ακόμη και σε διεθνή fora και διεθνείς συναντήσεις, αλλά πώς θα καταφέρει να συσπειρώσει στο εσωτερικό της χώρας του την εκλογική του βάση, η οποία φυλλοροεί, εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών.

Η αποτυχία Ερντογάν είχαν, προηγουμένως, εκτιμήσει σωστά τον τρόπο που θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Για αυτόν τον λόγο, του ζήτησαν να σεβαστεί τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σεβασμό προς τους κανόνες που ρυθμίζουν τις διεθνείς σχέσεις. Η παραίνεση του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, δεν ήταν, από την άποψη αυτή, τυχαία, αλλά εγγράφεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια σεβασμού και συμμόρφωσης των διεθνών κανόνων. «Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο», ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος από τον Ερντογάν, ελάχιστη ώρα πριν από το δείπνο, που εξελίχθηκε σε σόου.

Και αυτή η παρέμβαση Ερντογάν απέτυχε, επί της ουσίας και σε επίπεδο επικοινωνιακό, διότι η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη, όπως αποδείχθηκε, «από καιρό». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φρόντισε να τηρήσει ακόμη και φυσικές αποστάσεις από τον Πρόεδρο της γείτονος. Κι όταν ο Ερντογάν άρχισε να διατυπώνει τις ανθελληνικές προκλητικές θέσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε καλά προετοιμασμένος. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν απώλεσε την ψυχραιμία του, όπως έχει συμβεί με άλλους Πρωθυπουργούς και Προέδρους άλλων ευρωπαϊκών κρατών κατά το παρελθόν. Απάντησε άμεσα και ψύχραιμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του επεσήμανε ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Πρόσθεσε, δε ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική.

Ο Ερντογάν μετρά μια πρώτη σοβαρή απώλεια σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ουσίας. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επίσημη παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην επίσημη παρέμβασή του, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί. Χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων επιρρεπών στην αγένεια και στην απρέπεια, που, τελικά, τους ίδιους εκθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments