Nέα της αγοράς

Κορονοϊός: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το νέο στέλεχος ΒΑ.4.6

Κορονοϊός: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το νέο στέλεχος ΒΑ.4.6

Πηγή Φωτογραφίας: Deadline- News-Medical.net

Κορονοϊός: Ήδη εξαπλώνεται ραγδαία σε Βρετανία και Δανία, αλλά έχει εντοπιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε χαμηλότερα ποσοστά.

Μία νέα υπο-παραλλαγή της υπο-παραλλαγής Όμικρον 4 του κορονοϊού, η ΒΑ.4.6, εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το νέο στέλεχος καταγράφηκε για πρώτη φορά στις 14 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκτοτε εντοπίζεται σε πάνω το 10% των δειγμάτων που ταυτοποιούνται στα ειδικά εργαστήρια.

Ήδη εξαπλώνεται ραγδαία σε Βρετανία και Δανία, αλλά έχει εντοπιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε χαμηλότερα ποσοστά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα ότι καταλαμβάνει σχεδόν το 13% των παραλλαγών Sars-Cov– 2 που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Η παραλλαγή BA.4.6 είναι παρόμοια με τη BA.4, αλλά φέρει μια νέα μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα –δηλαδή την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που του επιτρέπει να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού- βοηθώντας τον να διαφεύγει από τα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη νόσηση.

Όπως όλες οι παραλλαγές της Όμικρον, έτσι και η BA.4.6, φαίνεται να προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά τείνει να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή στην διαφυγή της ανοσίας. Τα CDC υπολόγισαν την περασμένη Τρίτη ότι σχεδόν το 13% των κυκλοφορούντων παραλλαγών του κορονοϊού αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο στέλεχος. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, η BA.4.6, καταλαμβάνει σχεδόν το 22% των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές. Μεταξύ αυτών, στις πολιτείες της Αϊόβα, του Κάνσας, του Μιζούρι και της Νεμπράσκα. Την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, η BA.4.6 αποτελούσε το 12,8% των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 11,9% που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η χώρα μας, έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με τα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί στις νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον, τα οποία είναι πιθανόν να είναι αποτελεσματικά και έναντι της BA.4.6.

Πόσο ανησυχούν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριο Παρασκευή, οι υπο-παραλλαγές τις Όμικρον δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν φαίνεται να μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία που διαγράφει η πανδημία. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπές, ωστόσο, αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που αναδυθεί μία νέα παραλλαγή -και όχι υπο-παραλλαγή όπως η BA.4, η BA.5, η ΒΑ.2.15 («Κένταυρος») και τώρα η BA.4.6- με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο Insider, «είναι δεδομένο ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν θα έχουμε την ανάδυση μίας παραλλαγής η οποία θα μπορεί να κυριαρχήσει. Αν θα έχει, δηλαδή, πλεονεκτήματα σε σχέση με την Όμικρον. Επειδή η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μολυσματικότητα, η μικρή πιθανότητα αφορά στο αναδυθεί κάτι εκ νέου, το οποίο θα είναι πιο μολυσματικό από την Όμικρον και θα έχει και πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments