Διεθνή

Γερμανία: «Κακόβουλο και στοχευμένο» σαμποτάζ “παραλύει” τη σιδηροδρομική κυκλοφορία

Γερμανία: «Κακόβουλο και στοχευμένο» σαμποτάζ “παραλύει” τη σιδηροδρομική κυκλοφορία

Πηγή Φωτογραφίας: derspiegel

Πηγή ασφαλείας είπε ότι υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, που κυμαίνονται από κλοπή καλωδίων - η οποία είναι συχνή - έως στοχευμένη επίθεση

Τα καλώδια ζωτικής σημασίας για το σιδηροδρομικό δίκτυο κόπηκαν σκόπιμα σε δύο σημεία, προκαλώντας σχεδόν τρεις ώρες διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη βόρεια Γερμανία το πρωί του Σαββάτου, σε κάτι που οι αρχές χαρακτήρισαν πράξη δολιοφθοράς χωρίς να προσδιορίσουν ποιος θα μπορούσε να να είσαι υπεύθυνος.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά το περιστατικό, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, προσθέτοντας ότι τα κίνητρα του συμβάντος είναι ασαφή.

Η διαταραχή σήμανε κώδωνα κινδύνου αφού το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν τον περασμένο μήνα την ανάγκη προστασίας κρίσιμων υποδομών μετά από αυτό που αποκαλούσαν πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

«Είναι σαφές ότι επρόκειτο για στοχευμένη και κακόβουλη ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Γουίσινγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, που κυμαίνονται από κλοπή καλωδίων – η οποία είναι συχνή – έως στοχευμένη επίθεση.

Ο Ομίντ Νουρίπουρ, ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο είναι μέρος του ομοσπονδιακού συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, είπε ότι όποιος επιτεθεί στις κρίσιμες υποδομές της χώρας θα λάβει “αποφασιστική απάντηση”.

«Δεν θα τρομοκρατηθούμε», έγραψε στο Twitter.

Χάος πριν από τις εκλογές

«Λόγω δολιοφθοράς στα καλώδια που είναι απαραίτητα για τη σιδηροδρομική κυκλοφορία, η Deutsche Bahn αναγκάστηκε να σταματήσει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία στο βορρά σήμερα το πρωί για σχεδόν τρεις ώρες», ανέφερε σε δήλωση η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία.

Η Deutsche Bahn (DB) είχε αποδώσει νωρίτερα τη διακοπή του δικτύου σε τεχνικό πρόβλημα με τις ραδιοεπικοινωνίες. Το περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι το σύστημα επικοινωνίας ήταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 6:40 π.μ. (0440 GMT). Στις 11:06 π.μ., η DB έγραψε στο Twitter ότι η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί, αλλά προειδοποίησε για συνεχιζόμενες ακυρώσεις και καθυστερήσεις τρένων.

Η διακοπή επηρέασε τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες μέσω των πολιτειών της Κάτω Σαξονίας και του Schlewsig-Holstein καθώς και των πόλεων-κρατών της Βρέμης και του Αμβούργου, με αρνητικό αντίκτυπο στα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια προς τη Δανία και την Ολλανδία.

Ήρθαν την ημέρα πριν από τις πολιτειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς βρίσκονται σε καλό δρόμο για να διατηρήσουν την εξουσία και οι Πράσινοι φαίνεται να διπλασιάζουν το μερίδιό τους στις ψήφους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οι ουρές δημιουργήθηκαν γρήγορα σε κεντρικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου και του Ανόβερου, καθώς οι πίνακες αναχώρησης έδειξαν ότι πολλά δρομολόγια καθυστερούσαν ή ακυρώθηκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments