Πολιτική

Μηταράκης: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

Μηταράκης: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/Γραφείο Τύπου Υπουργείου Μετανάστευσης

Στην ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την αναγκαιότητα της επαναδιατύπωσης της Κοινής Δήλωσης του 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία

Στην 4η υπουργική συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα), συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Στόχος της συνάντησης, ο βέλτιστος συντονισμός των θέσεων της ομάδας των πέντε κρατών – μελών της ΕΕ,  για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την αναγκαιότητα της επαναδιατύπωσης της Κοινής Δήλωσης του 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, καθώς η δεύτερη όχι μόνο δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, όπως σημείωσε.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μηταράκης, η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις και το άνοιγμα νέων διαδρομών για να διαφυλαχθούν ανθρώπινες ζωές. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως έχει εντοπιστεί ένας νέα τρόπος διέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα με μετανάστες να σπρώχνονται στις νησίδες του Έβρου για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Υπάρχει δε, σημείωσε «επίσης θαλάσσιος δρόμος από την Τουρκία απευθείας προς την Ιταλία, με λαθροδιακινητές να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα σκάφη, όπως ιστιοπλοϊκά και αλιευτικά». Στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε πως με αυτές τις πρακτικές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας ζωών και αναφέρθηκε στα πρόσφατο ναυάγιο με 95 μετανάστες σε μία βάρκα η οποία προσέκρουσε σε βράχια στα Κύθηρα.

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή-Λιμενικό Σώμα άμεσα προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει πίεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία, ειδάλλως θα συνεχιστούν οι απώλειες ζωών. Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι προσηλωμένη όπως αυτό επιβάλλεται από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, χαιρέτησε τις προσπάθειες της Τσεχικής Προεδρίας για ενότητα στο ζήτημα του μεταναστευτικού προσθέτοντας πως «χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments