Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Κλειδώνουν τον έρωτα τους στις «Ομπρέλες» και στον Θερμαϊκό

Θεσσαλονίκη: Κλειδώνουν τον έρωτα τους στις «Ομπρέλες» και στον Θερμαϊκό

Πηγή Φωτογραφίας: Flickr

Θεσσαλονίκη: Μετά το Παρίσι οι «κλειδωμένοι έρωτες» ήρθαν και στον Θερμαϊκό

Αγάπες και έρωτες, όνειρα και υποσχέσεις «κλειδώθηκαν» από τους πρωταγωνιστές τους και βρέθηκαν στα… κάγκελα, με την ελπίδα, την προσδοκία ίσως και τη βεβαιότητα ότι θα αντέξουν παντοτινά.

Ανεξάρτητα από το τι τελικώς έγραψε του καθενός το ριζικό, οι «κλειδωμένοι έρωτες» έμειναν εκεί να μαρτυρούν, δίχως φλυαρίες και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, τη δύναμη μιας αγάπης, τη γέννεση ενός έρωτα μεταξύ δύο, ίσως και περισσοτέρων, ανθρώπων.

Σε ιδιότυπα «μνημεία» αυτών των κλειδωμένων ερώτων μετατράπηκαν και μετατρέπονται διαφόρων τύπων μεταλλικά κιγκλιδώματα, προορισμός των οποίων είναι (συνήθως) να οριοθετούν περιοχές, να εμποδίζουν διελεύσεις και να προστατεύουν ανθρώπους από ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Τα πρώτα «μνημεία» του είδους, στον χώρο της Ευρώπης εντοπίζονται πριν από λίγες δεκαετίες, αλλά ο αριθμός τους σταδιακά αυξήθηκε κάνοντας αισθητή την παρουσία τους σε ολοένα και περισσότερες πόλεις.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάγκελα με κλειδωμένους έρωτες εντοπίζονται δίπλα σε ποτάμια και παραθαλάσσια μέτωπα. Κι αυτό γιατί οι ερωτευμένοι θέλουν, μόλις «κλειδώσουν» τον έρωτά τους να πετάξουν τα κλειδιά στο νερό για να χαθούν ώστε να μείνει για πάντα «κλειδωμένος» (όχι φυλακισμένος) ο έρωτάς τους!

Από τις πιο γνωστές πόλεις όπου υπάρχουν «μνημεία του έρωτα» χτισμένα από… κλειδαριές, είναι το Παρίσι, η Ρώμη, το Λονδίνο, η Κολωνία κ.α. Μάλιστα στο Παρίσι πριν από λίγα χρόνια κινδύνεψε μια γέφυρα του Σηκουάνα και χρειάστηκε να αφαιρεθούν τόνοι… ερωτοφορτωμένων κλειδαριών για να μην καταρρεύσει.

Και η Θεσσαλονίκη απέκτησε τα δικά της «μνημεία του έρωτα»

Στο κόσμο αυτό με τα πρωτότυπα μνημεία του έρωτα μπήκε εδώ και λίγα χρόνια και η Θεσσαλονίκη. Δύο μικρά σε διαστάσεις, αλλά αξιοπρόσεκτα «μνημεία» γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στο 5 χιλιομέτρων παραλιακό μέτωπο της πόλης, συμβάλλοντας με την αισθητική και τη δυναμική τους στην ελκυστικότητα αυτής της -ομολογουμένως- εντυπωσιακής πλευρά της πόλης.

Δεκάδες κλειδαριές, κάθε είδους, σχήματος και χρώματος, έχουν κρεμαστεί στα προστατευτικά κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί γύρω από σκάλες που οδηγούν στο ύψος της θάλασσας και προσφέρουν ένα ενδιαφέρον θέαμα στους διερχόμενους, ντόπιους και επισκέπτες.

Στον χρόνο που αφιερώσαμε εμείς για να φωτογραφίσουμε τα πολύμορφα συμπλέγματα των κλειδαριών, δεκάδες ακόμη άτομα έκαναν το ίδιο, οι περισσότεροι αξιοποιώντας το κινητό τηλέφωνό τους.

Όμως σε όλη αυτή την ενδιαφέρουσα εξέλιξη που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης υπάρχει κάποιο μελανό σημείο κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι ερωτευμένοι κρεμούν του «κλειδωμένους έρωτές τους» στους μεταλλικούς άξονες των ομπρελών του Ζογγολόπουλου. Μπορεί φωτογραφικά να έχει ενδιαφέρον το θέμα δεν παύει ωστόσο να αποτελεί αισθητική επέμβαση σε ένα έργο τέχνης και να δημιουργεί κίνδυνο αλλοίωσης και καταστροφής του.

Οι κλειδαριές «μάρτυρες»!

Λίγα, έως ελάχιστα είναι τα στοιχεία που διαβάζει κανείς επάνω στις κλειδαριές. Κάποια αρχικά, μια ζωγραφισμένη ή σκαλισμένη καρδιά, άντε και κάποιο σύντομο μήνυμα, δίνουν τροφή στη φαντασία για να συμπληρώσει αυτή τα υπόλοιπα! Όση ώρα ψάχναμε ανάμεσα στις «δικές» μας κλειδαριές, στην άκρη του μυαλού υπήρχε μια ιστορία που διάβασα πριν λίγα χρόνια για ένα ζευγάρι συλλεκτών παλαιών κλειδιών. Το ζευγάρι βρήκε σε γέφυρα του Σηκουάνα, στο Παρίσι, μια κλειδαριά που πάνω της είχε χαραγμένα τα ονόματα «Michel & Barack» και από κάτω «Love Forever». Κυκλοφόρησε τότε ότι την κλειδαριά την είχε κρεμάσει το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ σε ένα ταξίδι τους στο Παρίσι το 2009.

View this post on Instagram

A post shared by PanosTaprantzis (@panilas)

Ο δήμαρχος

«Όταν ο δημόσιος χώρος εντάσσεται στη ζωή των ανθρώπων με τέτοιο τρόπο και τους παρακινεί με μια πράξη να εκφράσουν τον έρωτά τους, συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης, δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ικανοποίηση και χαρά.

Τα »μνημεία αγάπης» στη Νέα Παραλία είναι σημεία που υποδέχονται μια δήλωση.

Μια δήλωση προσωπική που λαμβάνει υλική υπόσταση. Ένα ενθύμιο που αντέχει στο χρόνο, ξορκίζει τη φθορά και τοποθετείται σε δημόσια θέα.

Τι πιο ρομαντικό;» […] «Στο βαθμό που δεν αλλοιώνουν το τοπίο, δεν προκαλούν φθορές είναι καλοδεχούμενα. Είναι αν θέλετε μία αρχιτεκτονική του έρωτα, βγαλμένη όχι μέσα από μελετητικά γραφεία αλλά από αισθήματα.

Θα ήθελα όμως να ξεχωρίσω και να παρακαλέσω τέτοιες πρωτοβουλίες να μην αγγίξουν και να μην αλλοιώσουν άλλα μνημεία, άλλα τοπόσημα. Για παράδειγμα στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου καλό θα ήταν να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Εάν χρειαστεί θα παρέμβουμε διορθωτικά» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο αρχιτέκτονας

Από την πλευρά του ο κ.Νικηφορίδης δήλωσε: «Προσωπικά δεν μ΄ενοχλεί που κάτι τέτοιο γίνεται σε μια κατασκευή που δεν αποτελεί κάποιο έργο τέχνης και δεν είναι κάτι πολύτιμο που θα κινδυνεύσει, όπως είχε γίνει πριν λίγα χρόνια στην περίπτωση μιας γέφυρας του Παρισιού. Διαφωνών όμως με εκείνους που κρεμούν κλειδαριές ή άλλα αντικείμενα στις ομπρέλες Ζογγολόπουλου. Αυτό είναι έργο τέχνης! Όποιος θέλει μπορεί να το θαυμάσει, να φωτογραφηθεί μαζί του αλλά όχι να κρεμά πάνω του ξένα αντικείμενα. Κανείς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments