Ελλάδα

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στηρίζει έμπρακτα το σωματείο ατόμων με αναπηρίες «Ερμής»

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στηρίζει έμπρακτα το σωματείο ατόμων με αναπηρίες «Ερμής»

Πηγή Φωτογραφίας: aueb.gr

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών ΟΠΑ - Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δράκος και η κ. Ειρήνη Καπελώνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ μιλούν στο pagenews.gr

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στηρίζει έμπρακτα το Σωματείο ΕΡΜΗΣ και όπως δηλώνει στο pagenews.gr ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών ΟΠΑ – Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δράκος “αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες του και σχεδιάσαμε μαζί τους τρόπους ενίσχυσής του”. Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του ΟΠΑ έχει σχεδιάσει για την επόμενη διετία ένα πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία.

Από την πλευρά της η κ. Ειρήνη Καπελώνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ σημειώνει στο pagenews.gr “Είμαστε ευγνώμονες για αυτή την αγκαλιά που προσφέρει με πολλούς τρόπους και ανιδιοτελώς το ΟΠΑ στον ΕΡΜΗ τον τελευταίο χρόνο”.

Τι δήλωσε στο pagenews.gr ο κ. Κωνσταντίνος Δράκος

Πως προέκυψε η συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με το Πανελλήνιο Σωματείο ατόμων με αναπηρία ΕΡΜΗΣ?

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) έχοντας μία μακρόχρονη ιστορία υπηρετώντας με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών  όπως η Αριστεία, η Ακαδημαϊκή ελευθερία και Δεοντολογία, η Καινοτομία, η Εξωστρέφεια και η Κοινωνική Ευθύνη διαρκώς αφουγκράζεται τις ανάγκες που αναδύονται και ανιχνεύει τις νέες προοπτικές.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς, το ΟΠΑ, επαναπροσδιορίζει την αξία της Κοινωνικής Προσφοράς  και της άμβλυνσης των ανισοτήτων σχεδιάζοντας ενέργειες που στηρίζουν τα όνειρα των νέων, ενισχύουν την κοινωνία, προστατεύουν το περιβάλλον, υποστηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες, και δημιουργούν αξία για όλους.

Έχοντας τα παραπάνω ως βάση, από τον Φεβρουάριο του 2022, το ΟΠΑ «υιοθέτησε» το Φιλανθρωπικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ΕΡΜΗΣ προγραμματίζοντας κοινές δράσεις και  εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο της Κοινότητάς του όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα Αναπηρίας. Παράλληλα έχει αναλάβει και την τεχνολογική υποστήριξη στο έργο του Σωματείου.

Μιλήστε μας για τη δράση που διοργανώνετε?

Από την αρχή της συνεργασίας μας με το σωματείο ΕΡΜΗΣ αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες του και σχεδιάσαμε μαζί τους τρόπους ενίσχυσής του. Η στήριξη ξεκίνησε με τη διοργάνωση του πασχαλιάτικου bazaar τον Απρίλιο του 2022. Στη συνέχεια, στις αρχές του καλοκαιριού, συνδιοργανώσαμε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Σωματείου με τη συμμετοχή της ομάδας των Παραδοσιακών Χορών της Φοιτητικής Λέσχης του ΟΠΑ που απαρτίζεται από φοιτητές και φοιτήτριες μας. Γνωρίζοντας πλέον τις ανάγκες του Σωματείου, ο σχεδιασμός της επόμενης εκδήλωσης ξεκίνησε άμεσα καθώς ο στόχος πλέον ήταν ζωτικής σημασίας: η αγορά ενός σχολικού μεταφοράς των ατόμων που μεταφέρονται από και προς τις εγκαταστάσεις του Σωματείου.  Η ιδέα της διοργάνωσης της συναυλίας αγκαλιάστηκε αμέσως και από τα δύο μέρη. Με αυτή μας τη δράση, πέρα από την επίτευξη αυτού του σημαντικού σκοπού, «εκπαιδεύουμε» τη νέα γενιά στην ενεργητική συμμετοχή του στην κοινωνία.

Το ΟΠΑ προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο σε διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς. Πόσο εύκολη είναι υλοποίησή του?

Το ΟΠΑ, στηριζόμενο στη ρήση του Μολιέρου «Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε», σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικό κοινωνικό έργο. Με όσα μέσα διαθέτει και κυρίως στηριζόμενος στην εθελοντική προσφορά των στελεχών και των φοιτητών του, στα 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει σημαντικές κοινωνικές δράσεις και έχει συνδράμει στην αρωγή διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, διαθέτοντας μεγάλο κοινωνικό κεφάλαιο (απόφοιτοι και διασύνδεση με την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο)  συμμετέχει στην  παροχή βοήθειας στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, συστηματικά διενεργείται εθελοντική αιμοδοσία, προσφέρεται βοήθεια σε μαθητές μέσω των κοινωνικών φροντιστηρίων, υλοποιεί προγράμματα αρωγής (π.χ. φωτιές Β. Εύβοιας), διοργανώνει αγώνες δρόμου με κοινωνικό αντίκτυπο, εκδίδει εφημερίδα με θέματα που άπτονται της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και των κοινωνικών συνεπειών αυτής (ΟΠΑ NEWS), παρουσιάζει όλες τις δράσεις του μέσα  από τον ιστότοπό του και σχεδιάζει συνεχώς νέες δράσεις με κοινωνική ευαισθησία.

 Ποια είναι η στρατηγική του ΟΠΑ για θέματα Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς?

 Η Διοίκηση του ΟΠΑ έχει σχεδιάσει για την επόμενη διετία ένα πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Συγκεκριμένα, μέσα από την δημιουργία θεματικών events προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στην Πανεπιστημιακή μας Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού. Ήδη έχει δημιουργηθεί η εθελοντική ομάδα φοιτητών AUEB GenZ, η οποία αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των φοιτητών σχεδιάζει την υλοποίηση εφαρμογής για την άμεση σύνδεση με το ΟΠΑ. Επιπλέον, θα συνεχιστεί τόσο η συνδρομή στα Κοινωνικά Φροντιστήρια που διοργανώνουν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων όσο και η ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού με τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στην έδρα μας. Τέλος, εντάξαμε πρόσφατα μια σημαντική διάσταση Κοινωνικής Ευθύνης, αυτής της προώθησης της Ισότητας των Φύλων. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής του κοινότητας για την εξέχουσα σημασία της και την πλήρη ενσωμάτωση της Ισότητας των Φύλων στις λειτουργίες του Πανεπιστημίου.

 Ειρήνη Καπελώνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ 

 Το Σωματείο ΕΡΜΗΣ μετρά ήδη 34 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Πείτε μας λίγο για την ιστορία του.

Η ιδέα για τη δημιουργία του ΕΡΜΗ γεννήθηκε το 1988 από την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για ένα κατάλληλο πλαίσιο και από την ευθύνη του γονιού για το ανάπηρο παιδί του. Είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο. Γρήγορα έγινε μια από τις πιο μεγάλες δομές ΑμεΑ Ελλάδα. Πραγματοποίησε πολλές καινοτόμες δράσεις και πρωτοποριακά προγράμματα και πολλές συνεργασίες με αντίστοιχα  κέντρα στο εξωτερικό. Σε αυτά τα χρόνια στήριξε τις ανάγκες πάνω από 1600 ΑμεΑ. Αυτών και των οικογενειών τους.  Οι εγκαταστάσεις του είναι στο Ελληνικό Σήμερα εξυπηρετεί 100 ενήλικες εκπαιδευόμενους από 17 δήμους της Αττικής.

Οι Μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) παρέχουν πολυδιάστατες δραστηριότητες. Τι φιλοδοξούν να επιτύχουν?

Μέσα από ένα σύνολο υπηρεσιών το άτομο έρχεται να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του, να επικοινωνήσει με άλλα άτομα, να συμμετάσχει με αυτά σε κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι ένα πλαίσιο που προκαλεί και ενισχύει την αλλαγή, που θέτει συγκεκριμένους στόχους. Παράλληλα προσφέρει ασφάλεια και είναι ευχάριστο. Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) του ΕΡΜΗ είναι πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αρχές και παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας ενήλικων με νοητική υστέρηση κυρίως.

Το ΟΠΑ έχει «αγκάλιασε» τον ΕΡΜΗ σχεδόν 1 χρόνο τώρα. Πως βλέπετε το παρόν και το μέλλον αυτής της συνεργασίας?

Είμαστε ευγνώμονες για αυτή την αγκαλιά που προσφέρει με πολλούς τρόπους και ανιδιοτελώς το ΟΠΑ στον ΕΡΜΗ τον τελευταίο χρόνο. Οργανώνονται ενέργειες όπως είναι η συναυλία με του Gadjo Dilo στις 15 Οκτωβρίου 2022 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» για τη χρηματοδότηση αγοράς ειδικού οχήματος για τη μεταφορά των ΑμεΑ. Θα διοργανωθούν και άλλες ενέργειες για τη χρημοτοδότηση σημαντικών αναγκών των εκπαιδευομένων του ΕΡΜΗ όπως η κατασκευή & λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κ.ά. Προγραμματίζουμε στους χώρους του ΟΠΑ να φιλοξενηθούν εορταστικά bazaars με τα έργα των εκπαιδευομένων του ΕΡΜΗ. Θα συνδιοργανώσουμε παραστάσεις από τις ομάδες του ΟΠΑ με παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης μέσα από τα μαθήματα του ΟΠΑ θα σχεδιαστούν σχετικές εργασίες και ερευνητικά προγράμματα και ο ΕΡΜΗΣ θα συμβάλει στην εκπαίδευση μελών του προσωπικού του Πανεπιστημίου σε θέματα υποστήριξης και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες.

Ποιοι είναι οι επόμενο στόχοι του Σωματείου?

Οι δομές στην Ελλάδα – κυρίως για μετά τα 18 έτη- είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζονται. Όμως αυτά τα ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να έχουν ανάγκη κατάλληλης εκπαίδευσης, πρέπει να είναι μέρος της τοπικής κοινότητας. Ο πιο σημαντικός στόχος του ΕΡΜΗ είναι η δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.). Η Ίδρυση και λειτουργία  αυτών των Στεγών  είναι αναγκαία και άμεση προτεραιότητα μας. Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα, πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν αυτές οι κατάλληλες δομές στη χώρα μας που να εξασφαλίζουν στα άτομα αυτά μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments