Οικονομία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αρνητικό έδαφος λόγω πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αρνητικό έδαφος λόγω πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: britannica.com/ iflr.com

 Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν αρνητικό πρόσημο, καθώς η νέα αύξηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις στα βασικά επιτόκια από πλευράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά τη νέα αύξηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, γεγονός που ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις στα βασικά επιτόκια από πλευράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Αυξάνονται οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ και ο δείκτης τιμών παραγωγού

Υπενθυμίζεται πως χθες περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο παρά τις προσπάθειες της Fed να ελέγξει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έκθεση της Τετάρτης από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, που μετρά τι λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν, αυξήθηκε 0,4% για τον μήνα, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο PPI αυξήθηκε 8,5%, κάτι που συνιστά ελαφρά επιβράδυνση από το 8,7% τον Αύγουστο.

Fed: Αυξήσεις των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού

Τα πληθωριστικά στοιχεία έχουν την σημασία τους καθώς επηρεάζουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων και το πόσο αυτές θα διαρκέσουν, γεγονός που επιβεβαιώνεται και τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα πρακτικά συνεδρίασης της Fed, όπου φαίνεται πως οι αξιωματούχοι της τράπεζας τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια μέχρι να υπάρξει επιβράδυνση.

Σημειώνεται πάντως, η εκτίμηση του αναλυτή της Moody’s, Mark Zandi, ο οποίος προβλέπει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πρόκειται να μειωθεί στο μισό εντός έξι μηνών, κάτι το οποίο εξαρτάται από τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν και την υποχώρηση στην τιμή των οχημάτων.

Έτσι την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,09% στις 381,67 μονάδες και ο Eurostoxx 50 κατά 1,71% στις 3.274,69 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1,4% στις 12.342 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,5% στις 6.722 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,36% στις 5.739 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,91% στις 20.280 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,69% στις 7.210 μονάδες.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο άνω των τελευταίων 70 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, με τα οριστικά στοιχεία της Destatis να επιβεβαιώνουν τις πιέσεις που δέχεται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο γενικός πληθωρισμός, σε ετήσιο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 10%, εντός της αρχικής μέτρησης της Destatis και των προβλέψεων των αναλυτών, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από το 7,9% του Αυγούστου.

Το 10% πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση πληθωρισμού στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 1951, σύμφωνα με το MarketWatch. Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γερμανία, εντός της αρχικής μέτρησης της Destatis και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εικόνα στην Ασία

Κατά βάση πτωτικά κινήθηκαν νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να βρίσκονται και αυτοί σε στάση αναμονής για τα πληθωριστικά στοιχεία. Σημειώνεται ακόμα, πως το ΔΝΤ μετά και το τελευταίο outlook που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, προειδοποιεί για τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον οι χώρες της Ασίας, με το διογκούμενο χρέος και τη φυγή κεφαλαίων καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, να είναι οι κυρίαρχες.

Έτσι, στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,60%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε οριακά 0,07%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα οι Shanghai και SZSE Component σημείωσαν απώλειες 0,30% και 0,19% αντίστοιχα, την στιγμή που στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng «βούλιαξε» κατά 1,87%. Στη Σεούλ ο KOSPI υποχώρησε 1,80%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments