Οικονομία

Φυσικό αέριο: Οι «27» μελετούν νέο δείκτη τιμών

Φυσικό αέριο: Οι «27» μελετούν νέο δείκτη τιμών
Ευρείας υποστήριξης φαίνεται ότι τυγχάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο για την υιοθέτηση ενός νέου δείκτη για την τιμή του φυσικού αερίου

Ευρείας υποστήριξης φαίνεται ότι τυγχάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο για την υιοθέτηση ενός νέου δείκτη για την τιμή του φυσικού αερίου, με στόχο την μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με προσχέδιο ενός εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για το θέμα, στη συνάντηση που θα έχουν στις 20-21 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέσει τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση μιας ενεργειακής κρίσης.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησής τους, αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνούσαν να «αναπτύξουν ένα νέο σημείο αναφοράς που να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου».

Το ολλανδικό σημείο αναφοράς

Το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) είναι ένα εικονικό σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό  συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου να συναλλάσσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με φυσική παράδοση ή χρηματοοικονομική εκκαθάριση. Βάσει ρευστότητας, το TTF είναι ο μεγαλύτερος κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο δείκτης να χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς τιμών φυσικού αερίου.

Οι Βρυξέλλες λένε ότι χρειάζεται ένας νέος δείκτης, καθώς το TTF καθοδηγείται από την προσφορά αγωγών και δεν αντιπροσωπεύει πλέον μια αγορά που περιλαμβάνει περισσότερο LNG.

Τη σχετική μελέτη για έναν νέο δείκτη τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ είχε παρουσιάσει στη Σύνοδο Ενέργειας η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στις 30 Σεπτεμβρίου, εξηγώντας πως το TTF δείχνει συνεχώς πολύ μεγάλη μεταβλητότητα η οποία δεν συνδέεται με τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και με κερδοσκοπικές κινήσεις.

Η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη από αγωγούς από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου – ωθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν περισσότερα φορτία LNG.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν σαφές εάν οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε μια «προσωρινή παρέμβαση στην αγορά» – διατύπωση που θα μπορούσε να αναφέρεται σε ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments