Διεθνή

DW: Νέα κρίση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας;

DW: Νέα κρίση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Pixabay

Τα σχέδια των Σύριων στην Τουρκία να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ με το κίνημα «Καραβάνι των Φώτων» προκάλεσαν ανησυχία στην ΕΕ. Ειδικοί μιλώντας στη DW Turkish προειδοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν πολιτικές κρίσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Η έναρξη μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Καραβάνι των Φώτων» από Σύρους μετανάστες για να πάνε στην Ευρώπη, έστρεψε για άλλη μια φορά την προσοχή της ΕΕ στην Τουρκία.

Έγινε γνωστό ότι η ΕΕ, η οποία ανησυχούσε για μια νέα μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, επικοινώνησε με την Άγκυρα και ζήτησε πληροφορίες για το «Καραβάνι των Φώτων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, οι χώρες της ΕΕ θέλουν οι τουρκικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν νέες εντάσεις παρόμοιες με αυτές του 2020 στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της DW Turkish σχετικά με την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης καθηγητής Μ. Μουράτ Ερντογάν είπε: «Υπάρχει πολύ σοβαρή καθυστέρηση στα σύνορα, δείχνουν οι πληροφορίες που λάβαμε στις μελέτες μας. ότι αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα».

Ο ξυλοδαρμός και η γύμνια πολλών μεταναστών που διέσχισαν τον Έβρο, που το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε ευρέως στα διεθνή ΜΜΕ, έφερε το θέμα για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη.

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας αλληλοκατηγορούνται για κακομεταχείριση αιτούντων άσυλο και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας την έρευνά του στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Σπουδών της Τουρκίας (CATS) με έδρα το Βερολίνο, ο καθηγητής Ερντογάν, αξιολογώντας αυτές τις εξελίξεις, είπε: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό και προκαλεί σκέψη το γεγονός ότι αυτές οι τρομερές εικόνες δεν προκάλεσαν δημόσια οργή ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις αλληλοκατηγορούνται, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι πρέπει να ξεκινήσει έρευνα… Ωστόσο, είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό, εάν το επιθυμείτε. «Δυστυχώς, αυτό το φρικτό γεγονός μας δείχνει επίσης ότι οι εντάσεις θα κλιμακωθούν περαιτέρω», είπε.

Δηλώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην περιοχή των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας τις επόμενες ημέρες, ο καθηγητής Ερντογάν σημείωσε ότι βλέπει την πρωτοβουλία που ονομάζεται «Καραβάνι των Φώτων» που ξεκίνησε από μια ομάδα Σύριων στην Τουρκία ως μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση.

Τι είναι το καραβάνι του φωτός;

Με αυτή την πρωτοβουλία κάποιοι Σύροι στην Τουρκία στοχεύουν να σχηματίσουν μια μάζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων ανθρώπων και να περπατήσουν μέχρι τα ελληνικά σύνορα και να περάσουν στην Ευρώπη με τη μαζική πίεση που θα δημιουργήσουν στα σύνορα της ΕΕ.

Προσπαθώντας να οργανωθούν μέσω εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων όπως το Telegram και άλλα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα μέλη αυτής της πρωτοβουλίας ευχαρίστησαν τον τουρκικό λαό για τη φιλοξενία τους για περισσότερα από 10 χρόνια, στην τουρκική δήλωση που δημοσίευσαν τον Σεπτέμβριο, και δήλωσαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. αλλά να μεταναστεύσουν από την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας την ανησυχία τους για τις προκλήσεις και την υποκίνηση ρατσισμού στην κοινωνία, τα μέλη της πρωτοβουλίας είπαν, «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μεταναστεύσουμε σε αυτήν την περιοχή για να μειώσουμε το βάρος των Τούρκων αδελφών μας».

Το πιο εντυπωσιακό μέρος της δήλωσης είναι το μέρος όπου καλείται η τουρκική κυβέρνηση. Σε αυτό το κάλεσμα καλείται η κυβέρνηση να μην τους εμποδίσει να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και να τους προσφέρει ευκολία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments