Διεθνή

ΗΠΑ: “Φρένο” από το Εφετείο στο σχέδιο Μπάιντεν για ακύρωση φοιτητικών δανείων

ΗΠΑ: “Φρένο” από το Εφετείο στο σχέδιο Μπάιντεν για ακύρωση φοιτητικών δανείων

Πηγή Φωτογραφίας: forbes

Το σχέδιο, θα ακυρώσει το χρέος φοιτητικού δανείου ύψους 10.000 δολαρίων για όσους κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ή για νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από 250.000 δολάρια

Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια σταμάτησε προσωρινά ένα ομοσπονδιακό εφετείο, καθώς εξετάζει την πρόταση έξι πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να μπλοκάρουν το πρόγραμμα.

Το όγδοο περιφερειακό εφετείο εξέδωσε την προσωρινή αναστολή την Παρασκευή, διατάσσοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην ενεργήσει για το πρόγραμμα όσο εξετάζει την έφεση.

Μιλώντας στο Delaware State University, ένα ιστορικό πανεπιστήμιο όπου η πλειονότητα των φοιτητών λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, ο Μπάιντεν είπε ότι σχεδόν 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για την ελάφρυνση του δανείου μέσα στην εβδομάδα από τότε που η κυβέρνησή του έκανε διαθέσιμη την ηλεκτρονική του αίτηση.

Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, θα ακυρώσει το χρέος φοιτητικού δανείου ύψους 10.000 δολαρίων για όσους κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ή για νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από 250.000 δολάρια. Οι αποδέκτες του Pell Grant, οι οποίοι συνήθως επιδεικνύουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, θα λάβουν επιπλέον 10.000 $ για διαγραφή χρέους. Το σχέδιο καθιστά 43 εκατομμύρια δανειολήπτες επιλέξιμους για κάποια διαγραφή χρέους, με 20 εκατομμύρια που θα μπορούσαν να διαγραφούν πλήρως το χρέος τους, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είπε ότι το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Ο Τζέιμς Κάμπελ, δικηγόρος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Νεμπράσκα , είπε στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Henry Autrey σε ακρόαση στις 12 Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση ενεργεί εκτός των αρχών της με τρόπο που θα κοστίσει στις πολιτείες εκατομμύρια δολάρια.

Το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους έγινε αμέσως μείζον πολιτικό ζήτημα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Συντηρητικοί δικηγόροι, Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες και ομάδες με προσανατολισμό τις επιχειρήσεις έχουν υποστηρίξει ότι ο Μπάιντεν υπερέβη την εξουσία του λαμβάνοντας τέτοια σαρωτικά μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου. 

Ο Μπάιντεν επέκρινε την Παρασκευή τους Ρεπουμπλικάνους που κατέκριναν το πρόγραμμα ανακούφισης του, λέγοντας ότι «η οργή τους είναι λάθος και υποκριτική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments