Κόσμος

ΗΠΑ κατά Κίνας: Την κατηγορούν για απόπειρα υπονόμευσης του αμερικανικού δικαστικού συστήματος

ΗΠΑ κατά Κίνας: Την κατηγορούν για απόπειρα υπονόμευσης του αμερικανικού δικαστικού συστήματος

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα υπονόμευσης, από ξένη δύναμη, του κράτους δικαίου στο οποίο βασίζεται η δημοκρατία μας" προειδοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε σήμερα το κινεζικό κράτος ότι προσπαθεί να “υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα” των ΗΠΑ, και ανακοίνωσε κατηγορίες σε βάρος 13 Κινέζων πολιτών που πιθανολογείται ότι εργάζονται για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πεκίνου.

Αναφέροντας τρεις διαφορετικές υποθέσεις, ο Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι οι υποθέσεις αυτές δείχνουν ότι “το κινεζικό κράτος προσπάθησε να παρέμβει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσει το δικαστικό μας σύστημα που προστατεύει τα δικαιώματα αυτά”.

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα υπονόμευσης, από ξένη δύναμη, του κράτους δικαίου στο οποίο βασίζεται η δημοκρατία μας”, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που ανέφερε ο Γκάρλαντ, περιλαμβάνεται αυτή στην οποία εμπλέκονται επτά Κινέζοι που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να υποχρεώσουν έναν συμπατριώτη τους, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, να επιστρέψει στην Κίνα στο πλαίσιο μιας εκστρατείας εξαναγκαστικού επαναπατρισμού που διεξάγει το Πεκίνο.

Δύο από τους κατηγορούμενους συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Σε μια δεύτερη υπόθεση, δύο φερόμενοι πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν διώξεις που ασκήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μιας κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, πιθανόν του κολοσσού Huawei.

Στην τρίτη υπόθεση, τέσσερις Κινέζοι πολίτες κατηγορούνται “σε σχέση με μια μακροχρόνια εκστρατεία των υπηρεσιών πληροφοριών που στόχευε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενεργούν ως πράκτορες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”.

Το υπουργείο προέβη στις ανακοινώσεις αυτές την επομένη της εκ νέου ανάδειξης του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κατά συνέπεια της χώρας του για τρίτη συναπτή θητεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments