Διεθνή

Σπατάλη τροφίμων: Κάθε κάτοικος της ΕΕ πέταξε στα σκουπίδια περίπου 127 κιλά φαγητού το 2020

Σπατάλη τροφίμων: Κάθε κάτοικος της ΕΕ πέταξε στα σκουπίδια περίπου 127 κιλά φαγητού το 2020

Πηγή Φωτογραφίας: olioex

Η Eurostat ανέφερε ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 55% της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ κατά το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19, με το υπόλοιπο 45% να παράγεται σε άλλα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων

Περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ, το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με μια πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση για το θέμα που δημοσίευσε η Eurostat.

Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει μεταξύ 8% και 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και η αντιμετώπιση της από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Οι επόμενοι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες ήταν η παραγωγή τροφίμων και ποτών με 23 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο και η πρωτογενής παραγωγή με 14 κιλά – τομείς όπου υπάρχουν στρατηγικές για τη μείωση της αλλοίωσης, όπως η χρήση απορριπτόμενων ανταλλακτικών ως υποπροϊόντων, ανέφερε η Eurostat.

Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες φαγητού αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων φαγητού ανά άτομο το 2020, ή 9% του συνόλου του μπλοκ, ενώ το λιανικό εμπόριο και η διανομή άλλων τροφίμων σπατάλησαν τις λιγότερες.

Η Eurostat ανέφερε ότι ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 σε αυτούς τους δύο τομείς βρίσκεται ακόμη υπό ανάλυση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments