Διεθνή

Η φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια

Η φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Κατά την παραμονή της στα Σκόπια, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την υποστήριξή της στη Βόρεια Μακεδονία στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής της στα Σκόπια. Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, η φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις «βίαιες επιθέσεις» εναντίον αμάχων, αλλά και κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων, με μοναδικό σκοπό ο ουκρανικός λαός υφίσταται τη ρωσική επιθετικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρο της Κομισιόν δήλωσε: «Είμαστε σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Βλέπουμε πρωτοφανή βαρβαρότητα που αποσκοπεί στην άρνηση σε γυναίκες, παιδιά και άνδρες σε νερό, θέρμανση και ούτω καθεξής. Αυτές είναι τρομερές επιθέσεις. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα, όχι μόνο για να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό λαό και να παραλύσει το κράτος, αλλά και για να εκδιώξει τους Ουκρανούς από τη χώρα τους. Έχουν ισχυρή υποστήριξη από όλους μας, όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθούν, αλλά και από την άποψη της βοήθειας για τη βελτίωση των υποδομών το συντομότερο δυνατό».

«Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για μια εισροή προσφύγων, θα σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτόν τον λαό και το μήνυμά μου είναι σαφές: Όποια τακτική κι αν χρησιμοποιήσει (σ.σ.: ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν), θα μείνουμε κοντά στους φίλους μας στην Ουκρανία, με την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα τα καταφέρει».

Κατά την παραμονή της στα Σκόπια, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία για τον FRONTEX, που ασχολείται με την προστασία των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, υπογράφηκε στη μακεδονική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, αυτό «δείχνει ότι η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται και δεν έχει παραβιαστεί από τη συμφωνία με τη Βουλγαρία».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, η Λάιεν υποστήριξε ότι πιστεύει πως η κρίση θα ξεπεραστεί και ότι οι χώρες της περιοχής θα έχουν την υποστήριξη της ΕΕ.

«Μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Θα ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση με επιχορηγήσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βόρεια Μακεδονία και φυσικά θα συνεχίσουμε με τις επιχορηγήσεις. Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί μέσω επενδυτικού σχεδίου με ανεμόμυλους και σύνδεση φυσικού αερίου με Σερβία και Κόσοβο».

Υπενθυμίζεται ότι,τΤην Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, θα επισκεφθεί το Κόσοβο και την Αλβανία και θα συνεχίσει την περιοδεία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στις 28 Οκτωβρίου και, στη συνέχεια στη Σερβία, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments