Nέα της αγοράς

Η Societe Generale είχε προβλέψει ότι ο Stoxx 600 θα έπιανε «πάτο» στις 400 μονάδες φέτος τον χειμώνα

Η Societe Generale είχε προβλέψει ότι ο Stoxx 600 θα έπιανε «πάτο» στις 400 μονάδες φέτος τον χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: The Economic Times- Αρχείου

Ως προς τον επόμενο καταλύτη που θα μπορούσε να ωθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές στην ανάκαμψη, η Societe Generale σημειώνει ότι οι όποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές

Πολύ κοντά στο να πιάσουν «πάτο» βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σύμφωνα με την Societe Generale, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τις θέσεις της στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Όπως επισημαίνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος, το P/E του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 έχει πέσει στο 10,9 έναντι του μέσου όρου 24 ετών στο 14,4 και ενώ στις αρχές του έτους βρισκόταν στο 15,8.

Η Societe Generale είχε προβλέψει ότι ο Stoxx 600 θα έπιανε «πάτο» στις 400 μονάδες φέτος τον χειμώνα και καθώς ο δείκτης έχει πέσει ήδη κάτω από αυτά τα επίπεδα (σήμερα κινείται στην περιοχή των 406 μονάδων), έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει μετοχές.

«Εάν το P/E πέσει κάτω από το 10 (με τον Stoxx 600 περίπου στις 360 μονάδες, το αρνητικό μας σενάριο), θα αγοράζαμε πιο επιθετικά ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η ιστορία δείχνει ότι σε αυτό το επίπεδο, οι αγορές δίνουν θετικές αποδόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο, στο 82% των περιπτώσεων», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Ως προς τον επόμενο καταλύτη που θα μπορούσε να ωθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές στην ανάκαμψη, η Societe Generale σημειώνει ότι οι όποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το πετρέλαιο και πολλές πρώτες ύλες έχουν ήδη κορυφώσει, ενώ πτώση τιμών παρουσιάζουν επίσης το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όσο για τον κυριότερο κίνδυνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αυτός εντοπίζεται στην ενεργειακή κρίση. Ενώ η σχετική ειδησεογραφία έχει βελτιωθεί, η SocGen σημειώνει πολλοί άγνωστοι παράγοντες παραμένουν: Η επιτυχία των σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας, η επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία και η θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος δεν αποκλείει εντελώς την επιδείνωση των συνθηκών στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έσπρωχνε τον πληθωρισμό υψηλότερα και την ανάπτυξη χαμηλότερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments