Nέα της αγοράς

SodaFlexx: Ανέπτυξε ιδέα για τον καθαρισμό καυσαερίων πλοίου με… μαγειρική σόδα

SodaFlexx: Ανέπτυξε ιδέα για τον καθαρισμό καυσαερίων πλοίου με… μαγειρική σόδα

Πηγή Φωτογραφίας: sodaflexx.com

Η καινοτόμος εταιρεία εξοπλισμού SodaFlexx με έδρα το Λονδίνο έχει αναπτύξει μια ιδέα για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων από πλοία με σκόνη διττανθρακικού νατρίου, γνωστή και ως μαγειρική σόδα.

Το διττανθρακικό νάτριο ή το γνωστό σε όλους μπέικιν πάουντερ, αποτελεί μια ουσία που είναι περισσότερο γνωστή για τις μαγειρικές χρήσεις, ωστόσο μια εταιρεία στο Λονδίνο σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των ρύπων από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρεία SodaFlexx επεξεργάζεται ένα Project, για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων από τα πλοία με σκόνη διττανθρακικού νατρίου. Η ιδέα προσαρμόστηκε από την αποδεδειγμένη επίγεια τεχνολογία, όπου η σκόνη διττανθρακικού νατρίου εγχέεται απευθείας στα καυσαέρια για να εξουδετερώσει τις ενώσεις θείου.

Μέσω χημικών αντιδράσεων το οξείδιο του θείου μετατρέπεται σε θειικό νάτριο, το οποίο στη συνέχεια είτε απελευθερώνεται με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα είτε μπορεί να «συλληφθεί» από ειδικό υβριδικό σύστημα της SodaFlexx και να ανακυκλωθεί στην ξηρά.

Οι δοκιμές

Μετά από τρία χρόνια δοκιμών, το σύστημα καθαρισμού καυσαερίων εγκαταστάθηκε στο πλοίο «Yeoman», ένα φορτηγό πλοίο χύδην ξηρού φορτίου χωρητικότητας 96.772 dwt που ανήκει στην Bontrup, και αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένο, ώστε ο ιδιοκτήτης έχει ζητήσει ένα δεύτερο σύστημα που θα εγκατασταθεί στο πλοίο «Bontrup Amsterdam».

Η εφαρμογή βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και η SodaFlexx δοκιμάζει μια ακόμη νέα τεχνολογία προσαρμόζοντας τα συστήματα για την επεξεργασία και διαχείριση των ρύπων CO2 από κινητήρες πλοίων. Οι δοκιμές σε μικρότερη κλίμακα ήταν επιτυχημένες και προγραμματίζεται εγκατάσταση σε πλοίο για το 1ο τρίμηνο του 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments