Όπως και ο Κόνραντ Αντενάουερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1954, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκίνησε την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη
Όπως και ο Κόνραντ Αντενάουερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1954, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκίνησε την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, κατά την οποία τον συνόδευε ο Μητσοτάκης. Για το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής των εντάσεων με την Τουρκία, η οποία κυριαρχεί στην Ελλάδα εδώ και μήνες, ο Σολτς είπε ότι τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Δεν είναι αποδεκτό «οι εταίροι του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου», είπε η καγκελάριος. Δεν κατονόμασε την Τουρκία, που εδώ και μήνες κάνει ακριβώς αυτό με την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα, ο Σολτς επέκρινε στο παρελθόν τις «περισσότερο ή λιγότερο κρυπτογραφημένες στρατιωτικές απειλές» της Τουρκίας προς την Αθήνα. Η Άγκυρα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα εισβάλει σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.
Νεπάλ: Δύο επιζώντες ανασύρθηκαν 9 ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες [vid]
Συνεχίζονται οι έρευνες στο υδροηλεκτρικό έργο Trishuli 3A, όπου δύο άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τη σήραγγα εννέα ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα. Οι αρχές εκτιμούν ότι δεκάδες ακόμη παγιδευμένοι μπορεί να εντοπιστούν.
Θέουτα: Ψευδείς αναρτήσεις στο στόχαστρο τον Ερυθρό Σταυρό
Η μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα πυροδοτεί κύμα παραπληροφόρησης στα social media με στόχο τον Ερυθρό Σταυρό. Ψευδείς ισχυρισμοί τον κατηγορούν για τη διαχείριση της βοήθειας σε μετανάστες και για εγκατάλειψη Ισπανών πληγέντων.
Η αθώωση του Μαλτέζου μεγιστάνα για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την οικογένειά της και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου. Η υπόθεση παραμένει σύμβολο της συζήτησης για το κράτος δικαίου στη Μάλτα.
Μέση Ανατολή: Νέα κλιμάκωση με αμερικανικά πλήγματα και ιρανικά αντίποινα
Η στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιράν πέρασε σε νέο, ιδιαίτερα επικίνδυνο στάδιο, με αμοιβαίες επιθέσεις και συναγερμό σε χώρες της περιοχής. Νεκροί και δεκάδες τραυματίες αναφέρθηκαν από το αμερικανικό πλήγμα στο νότιο Ιράν, ενώ η Τεχεράνη απάντησε με πυραύλους και drones.
Πληθωρισμός ευρωζώνης στο 3,3% τον Αύγουστο λόγω ενέργειας
Η ετήσια αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, με την ενέργεια να αποτελεί τον βασικό μοχλό. Η Eurostat καταγράφει επίσης άνοδο σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η ΕΚΤ παραμένει υπό πίεση για τα επόμενα βήματά της.
Νεπάλ και Κίνα: Πάνω από 1.000 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες
Οι αρχές στο Νεπάλ και την Κίνα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τις φονικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Οι διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν αποκομμένες κοινότητες, ενώ η αλυσίδα γεγονότων στα Ιμαλάια παραμένει στο επίκεντρο των ερευνών.
Σένγκεν και μετανάστευση ξανά στο επίκεντρο μετά την κρίση στη Θέουτα
Η μαζική είσοδος μεταναστών στη Θέουτα επανέφερε τις πιέσεις στη Σένγκεν και άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για ελέγχους στα σύνορα, ανακατανομή αιτούντων άσυλο και κέντρα επιστροφής εκτός ΕΕ. Οι ηγέτες της Ένωσης ετοιμάζονται να ξαναβάλουν το μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα τους.