Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Πώς επηρεάζει τον κόσμο η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Επισιτιστική κρίση: Πώς επηρεάζει τον κόσμο η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: επισιτιστική-internationalbanker

Οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απευθύνει εκκλήσεις στη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, προειδοποιώντας για θανατηφόρες συνέπειες

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από μια συμφωνία που εγγυάται την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία έχει πυροδοτήσει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων σε μια εποχή που ο κόσμος ήδη αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση πείνας.

Οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απευθύνει εκκλήσεις στη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε μείωση των εξαγωγών από την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.

Πώς λειτουργεί η συμφωνία σιτηρών;

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έγινε τον Ιούλιο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Έθεσε σε εφαρμογή μια διαδικασία που εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, λιπάσματα και άλλα τρόφιμα μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα. Βάσει της συμφωνίας, όλα τα πλοία που έρχονται από και προς τα λιμάνια της Ουκρανίας επιθεωρήθηκαν και παρακολουθούνταν από διεθνείς ομάδες που αποτελούνταν από αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ.

Αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία «για αόριστο χρονικό διάστημα», τα υπόλοιπα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν με το πρόγραμμα και θα συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις χωρίς τη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανή την πρωτοβουλία.  Ωστόσο, το Κρεμλίνο προειδοποίησε για τη συνέχιση της συμφωνίας. Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να διατηρηθούν οι αποστολές σιτηρών χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι χωρίς η Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, «μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολα εφικτή».

Τι συμβαίνει τώρα;

Παρά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία, το Κίεβο είπε ότι 12 πλοία μπόρεσαν να φύγουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας από το πρωί της Δευτέρας.

Αυτά περιελάμβαναν το Ikaria Angel, ένα πλοίο που ναυλώθηκε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και φορτωμένο με 30.000 μετρικούς τόνους σιταριού με προορισμό το Κέρας της Αφρικής, το οποίο αυτή τη στιγμή βιώνει μεγάλη επισιτιστική κρίση.

Οι κινήσεις των πλοίων τη Δευτέρα υποδηλώνουν ότι ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία, έχει σταματήσει –μέχρι στιγμής– να επιβάλει εκ νέου πλήρη αποκλεισμό στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε την Κυριακή ότι τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για να επιτραπεί σε 16 πλοία να κινηθούν τη Δευτέρα – 12 από τα ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα προς την άλλη κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν 21 πλοία μέσα ή κοντά στα ουκρανικά λιμάνια χωρητικότητας άνω των 700.000 μετρικών τόνων που επηρεάστηκαν από την ανακοίνωση.

Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεκάδες πλοία ενδέχεται να εμποδίσουν την κίνηση τους.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η συμφωνία σιτηρών;

Η Ουκρανία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ουκρανία κανονικά προμηθεύει τον κόσμο με περίπου 45 εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε χρόνο. Κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων κριθαριού, καλαμποκιού και σιταριού. Είναι επίσης μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου, αντιπροσωπεύοντας το 46% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Σε κανονικούς καιρούς, η Ουκρανία θα εξήγαγε περίπου τα τρία τέταρτα των σιτηρών που παράγει. Περίπου το 90% αυτών των εξαγωγών είχαν προηγουμένως αποσταλεί δια θαλάσσης από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ουσιαστικά επέβαλε αποκλεισμό στα πλοία που έφευγαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Ο αντίκτυπος του πολέμου στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων ήταν εξαιρετικά οδυνηρός, ειδικά επειδή η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής σιτηρών στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, ένα όργανο του ΟΗΕ, είπε ότι έως και 47 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν σε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» λόγω του πολέμου.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας παρείχε την αναγκαία ανακούφιση . Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων ως αποτέλεσμα της συμφωνίας εμπόδισε έμμεσα περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους να πέσουν σε ακραία φτώχεια.

Πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα, περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων είχαν εξαχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας από τότε που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι.

Ο Shashwat Saraf, Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης στην Ανατολική Αφρική στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, είπε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας θα «χτυπήσει περισσότερο όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας».

«Ο ανανεωμένος αποκλεισμός προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την αυξανόμενη παγκόσμια κρίση πείνας, ειδικά στην Ανατολική Αφρική όπου πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν πείνα ή σε μέρη όπως η Υεμένη που βασίζεται στη Ρωσία και την Ουκρανία για σχεδόν τις μισές εισαγωγές σιταριού και όπου πάνω από 19 εκατομμύρια οι άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια», είπε.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας αποτελεί επίθεση σε πεινασμένες οικογένειες σε όλο τον κόσμο των οποίων οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από αυτή την πρωτοβουλία», δήλωσε την Κυριακή η διαχειριστή της USAID, Samantha Power.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις πλευρές να ανανεώσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά, λέγοντας: «Εάν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα δεν φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές τώρα, οι αγρότες δεν θα έχουν λιπάσματα την κατάλληλη στιγμή και σε μια τιμή που μπορούν να αντέξουν οικονομικά. καθώς ξεκινά η περίοδος φύτευσης, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες σε όλες τις περιοχές του κόσμου το 2023 και το 2024, με δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως. Η τρέχουσα κρίση προσιτότητας θα μετατραπεί σε κρίση διαθεσιμότητας».

Γιατί η Ρωσία αποσύρεται τώρα;

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, η συμφωνία επρόκειτο να ισχύσει για τουλάχιστον 120 ημέρες και επρόκειτο να ανανεωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία παραιτείται από τη συμφωνία λόγω επιθέσεων με drone στην πόλη της Σεβαστούπολης της Κριμαίας. Ισχυρίστηκε ότι ένα από τα drones θα μπορούσε να είχε εκτοξευθεί από ένα πολιτικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά. 

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για τις επιθέσεις, αλλά κατηγόρησε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βοήθησε το Κίεβο να τις σχεδιάσει. Η Βρετανία με τη σειρά της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «διαδίδει ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας». Ο Andrii Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έφτιαξε «πλασματικές τρομοκρατικές επιθέσεις» στις εγκαταστάσεις της στην Κριμαία και κατηγόρησε τη Μόσχα για «εκβιασμό».

Η Ρωσία είχε απειλήσει εδώ και καιρό ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία, αφού προηγουμένως είχε διαμαρτυρηθεί ότι η συμφωνία δεν είχε αποφέρει τα υποσχεθέντα οφέλη για τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Ως μέρος της συμφωνίας, ο ΟΗΕ και η Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που αποσκοπούσε στην προστασία των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων και άλλων γεωργικών προϊόντων από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η Ρωσία ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εξαγωγές εξακολουθούσαν να παρεμποδίζονται. Ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εξαιρέσουν αυτές τις εξαγωγές από τα εμπάργκο τους, οι κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι απαγορεύσεις σε πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία σημαίνουν ότι η ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει αυτά τα προϊόντα είναι περιορισμένη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος  ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν το δίκαιο μερίδιο των σιτηρών που τους αναλογεί.

Σε δήλωσή του στο CNN, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου το 30% των «σιτηρών και άλλων τροφίμων» έχει φτάσει σε χώρες χαμηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων αυξήθηκαν τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Chicago Board of Trade αυξήθηκαν 5,5% τη Δευτέρα στα 8,74 δολάρια το μπουσέλ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 2,3% στα 6,96 δολάρια το μπουσέλ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φοινικέλαιου στη Μαλαισία ανέβηκαν επίσης, ανέφερε το Reuters, λόγω των φόβων για τις πιθανές επιπτώσεις στις εξαγωγές ουκρανικού ηλιελαίου.

πηγή: CNN

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments