Nέα της αγοράς

Για πρώτη φορά από το 2019, η SpaceX προχωρά στην εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy

Για πρώτη φορά από το 2019, η SpaceX προχωρά στην εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy

Πηγή Φωτογραφίας: Sky News- Interesting Engineering

Για την ταυτότητα των φορτίων ξέρουμε ελάχιστα, διότι η αποστολή είναι απόρρητη

Για πρώτη φορά από το 2019, η SpaceX προχωρά εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy. Στόχος της αποστολής, η οποία ονομάζεται USSF-44 είναι να μπουν σε τροχιά δύο φορτία για λογαριασμό των Διαστημικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (Space Force).

Για την ταυτότητα των φορτίων ξέρουμε ελάχιστα, διότι η αποστολή είναι απόρρητη: Το πρώτο είναι ένας μικροδορυφόρος που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της Boeing, την Millennium Space Systems, ο οποίος κατά την εταιρεία έχει σχεδιαστεί ώστε να πραγματοποιεί μεγάλη γκάμα αποστολών. Η λειτουργία του δεύτερου φορτίου δεν έχει αποκαλυφθεί.

Τα χαρακτηριστικά του Falcon Heavy

Σύμφωνα με τη SpaceX το Falcon Heavy είναι ο πιο ισχυρός λειτουργικός πύραυλος στον κόσμο, αφού έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σχεδόν 64 μετρικούς τόνους, περίπου το διπλάσιο φορτίο σε σχέση με τον αμέσως μικρότερο πύραυλο, τον Delta IV Heavy. Το Falcon Heavy φέρει τρεις πυραυλοκινητήρες Falcon 9 με εννιά κεφαλές που παράγουν ώση αντίστοιχη με περίπου 18 αεροσκάφη τύπου 747.

Ωστόσο, ο πύραυλος της SpaceX, που έχει 70 μέτρα ύψος και 12,2 μέτρα πλάτος, αναμένεται να χάσει σύντομα τον τίτλο του ως του πιο ισχυρού πυραύλου, όταν μπορέσει να απογειωθεί το SLS της NASA για την αποστολή Άρτεμις 1 στο φεγγάρι. Η SpaceX βέβαια σκοπεύει να επανακτήσει τον τίτλο, αφού αναπτύσσει παράλληλα τον πύραυλο Starship, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει σε ισχύ και τον Falcon Heavy, αλλά και το SLS.

Γιατί έμεινε καθηλωμένο το Falcon Heavy;

Από το 2019 η SpaceX έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 αποστολές με τον πύραυλο Falcon 9, αλλά καμία με τον Falcon Heavy, εν μέρει διότι οι περισσότερες αποστολές δεν απαιτούν μεταφορά τόσο μεγάλων φορτίων και επιλέγουν φθηνότερες επιλογές, όπως το Falcon 9. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την SpaceX, οι αποστολές με το Falcon 9 ξεκινούν από τα 67 εκατ. δολάρια, έναντι 97 εκατ. δολαρίων για τον Falcon Heavy.

Παράλληλα, όμως, έχουν σημειωθεί και αρκετές αναβολές λόγω μίας σειράς προβλημάτων, όπως συχνά συμβαίνει με τις διαστημικές αποστολές. Για παράδειγμα, η ίδια η αποστολή USSF-44 επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020, αλλά σημειώθηκαν προβλήματα με τα φορτία, τα οποία όμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το ιδιαίτερο παρθενικό ταξίδι του Falcon Heavy

Την πρώτη εκτόξευση του Falcon Heavy το 2018 παρακολούθησαν εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς είχε ένα άκρως ασυνήθιστο φορτίο: o διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έστειλε στο διάστημα και έθεσε σε τροχιά ένα κόκκινο αυτοκίνητο Tesla που ανήκε στον ίδιο. Στη θέση του οδηγού καθόταν ο Starman, μία κούκλα με στολή αστροναύτη που έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο τραγούδι του David Bowie, με το ένα χέρι στο τιμόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments