Διεθνή

Bloomberg: Οι Ρώσοι βρίσκουν καταφύγιο από τον Πούτιν στη νέα «Καζαμπλάνκα» της Ευρώπης

Bloomberg: Οι Ρώσοι βρίσκουν καταφύγιο από τον Πούτιν στη νέα «Καζαμπλάνκα» της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: thewanderinginvestor

Το Βελιγράδι, επιλέγουν οι Ρώσοι όχι μόνο ως προσωρινό καταφύγιο, αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι έχουν φτάσει στη Σερβία από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Το Βελιγράδι, επιλέγουν οι Ρώσοι όχι μόνο ως προσωρινό καταφύγιο, αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη, καθιστώντας τες απαγορευτικές για τους ντόπιους.

«Στην αρχή του πολέμου όλοι οι πελάτες μου από τη Ρωσία ζητούσαν να νοικιάσουν μια στέγη. Τους τελευταίους μήνες πολλοί ψάχνουν για να αγοράσουν κάτι. Όχι για εκμετάλλευση, αλλά για να ζήσουν εδώ», δηλώνει στο Bloomberg η δικηγόρος Τιζάνα Βούγιοβιτς, η οποία έχει παράσχει τη νομική βοήθεια για να εγκατασταθούν στο Βελιγράδι τουλάχιστον 500 Ρώσοι από το Φεβρουάριο που ξέσπασε ο πόλεμος.

Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι Ρώσοι εμιγκρέδες που κατακλύουν το Βελιγράδι. Το προτίμησαν και μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί, αναφέρει το ρεπορτάζ . Αλλά «τα φιλορωσικά, αν όχι και φιλικά προς τον Πούτιν, αισθήματα των Σέρβων είναι φανερά στο Βελιγράδι», σημειώνουν οι συνεργάτες του Bloomberg. Κάτι που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Σερβίας και τον πρόεδρο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος από τη μια θέλει να εντάξει τη χώρα του στην ευρωπαϊκή οικογένεια και από την άλλη ανθίσταται στις πιέσεις των άλλων Ευρωπαίων να υιοθετήσει και η Σερβία τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το Βελιγράδι έχει γίνει κάτι σαν την Καζαμπλάνκα της εποχής μας», είχε δηλώσει ο Βούτσιτς στις 17 Οκτωβρίου σε ομιλία του στη σερβική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας. Ο Σέρβος πρόεδρος αναφερόταν στην πόλη του Μαρόκου που το 1942 είχε μετατραπεί σε σταυροδρόμι συνάντησης κατασκόπων και φυγάδων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – το κλίμα μετέφερε μοναδικά στη μεγάλη οθόνη ο Μάικλ Κέρτιζ στην ομώνυμη ταινία του με πρωταγωνιστές τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

«Όταν έχουμε επισκέπτες από τη Ρωσία, ανακαλύπτουμε και άλλους από υπηρεσίες της Δύσης που τους ακολουθούν. Όταν έχουμε επισκέπτες από τη Δύση, τότε είναι οι άλλοι που τους ακολουθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς!

Η Σερβία είναι η μοναδική χώρα που επιτρέπει στους Ρώσους να την επισκέπτονται δίχως βίζα για τις πρώτες 30 ημέρες της διαμονής τους εκεί. Και οι εθνικές αερογραμμές της Σερβίας, εξάλλου, εξακολουθούν να εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς τη Μόσχα και τρεις ακόμα μεγάλες ρωσικές πόλεις.

Ιστορικοί δεσμοί

«Οι ρωσο-σερβικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία», σημειώνουν οι ρεπόρτερ του Bloomberg. Αναφέρονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέει τους δύο λαούς αλλά και στο «πλησίασμα» των δύο κρατών σε επίπεδο κυβερνήσεων μετά το γιουγκοσλαβικό εμφύλιο της δεκαετίας του 1990. Η Μόσχα (επί προεδρίας Γέλτσιν, όχι Πούτιν) είχε στηρίξει αναφανδόν το Βελιγράδι κατά τους δραματικούς βομβαρδισμούς της άνοιξης του 1999 από τις Νατοϊκές δυνάμεις που παρενέβησαν για τον τερματισμό του πολέμου στο Κόσοβο.

Το αποτέλεσμα των μακροχρόνιων σχέσεων αλληλοκατανόησης και φιλίας μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου είναι, με αφορμή τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, η Σερβία να έχει μετατραπεί σε βασικό καταφύγιο Ρώσων εμιγκρέδων. Από τις 100.000 των Ρώσων που κατέφυγαν στο Βελιγράδι τους τελευταίους μήνες οι 17.000 έχουν εγκατασταθεί μονίμως, έχουν βρει απασχόληση ή/και έχουν αγοράσει ακίνητο για να κάνουν μια νέα αρχή, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Το Βελιγράδι εξάλλου επιτρέπει στους νεοαφιχθέντες Ρώσους να βρουν πιο ανεκτή από οικονομικής απόψεως στέγη, συγκριτικά τουλάχιστον με την πανάκριβη Μόσχα. Σύμφωνα με στοιχεία από το σερβικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ρώσοι πολίτες έχουν ήδη ιδρύσει εφέτος 2.321 μικρές επιχειρήσεις στη Σερβία, κυρίως στην πρωτεύουσα. Για ολόκληρο το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 158.

Πολλές ρωσικές επιχειρήσεις ανοίγουν γραφεία στο Βελιγράδι με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν ζωντανές και λειτουργικές τις σχέσεις τους με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και συνεργάτες, που έχουν μπλοκαριστεί λόγω του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η εκτίναξη της ζήτησης για στέγη στο Βελιγράδι έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές. Τα νοίκια στη σερβική πρωτεύουσα έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με την Καταρίνα Λαζάρεβιτς, επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στην πόλη.

Το νοίκι ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο στο κεντρικό Βελιγράδι έχει εκτιναχθεί από τα 300 ευρώ σε 600 και πλέον ευρώ μηνιαίως, καθιστώντας απαγορευτική την ενοικίαση στην πόλη για τους περισσότερους Σέρβους, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι περίπου 800 ευρώ.

Οι Ρώσοι ήρθαν σε τρία κύματα, είπε: πρώτα ήταν κυρίως επαγγελματίες ή πλούσιοι ιδιώτες που μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους για να ξεφύγουν από τις κυρώσεις, μετά οικογένειες το καλοκαίρι και τώρα – το μεγαλύτερο κύμα – από τότε που ο Πούτιν διέταξε την επιστράτευση. «Ό,τι βγαίνει στην αγορά αγοράζεται αμέσως», λέει η Λαζάρεβιτς για να καταλήξει “σύντομα, δεν θα μείνει τίποτα να τους προσφέρουμε στο Βελιγράδι.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments