Nέα της αγοράς

Μία μεγάλη τονωτική «ένεση» κυρίως από κοινοτικό χρήμα δρομολογείται προς τα κρατικά ταμεία

Μία μεγάλη τονωτική «ένεση» κυρίως από κοινοτικό χρήμα δρομολογείται προς τα κρατικά ταμεία

Πηγή Φωτογραφίας: Reporter.gr- Instanews.gr

Η «ένεση» στα ταμειακά διαθέσιμα προέρχεται από πολλές πηγές

Μία μεγάλη τονωτική «ένεση» κυρίως από κοινοτικό χρήμα δρομολογείται προς τα κρατικά ταμεία. Τα χρήματα αυτά δεν δίνουν «αυτόματα» τη δυνατότητα για νέα μέτρα στήριξης, αλλά επιτελούν μία άλλη, πολύ σημαντική, λειτουργία: τροφοδοτούν τα κρατικά διαθέσιμα ώστε όχι μόνο να ενισχύεται η «εικόνα» της χώρας στις αγορές – σε κάθε σενάριο για την πορεία της παγκόσμιας κρίσης – αλλά και να διασφαλίζεται η δυνατότητα παρεμβάσεων, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η «ένεση» στα ταμειακά διαθέσιμα προέρχεται από πολλές πηγές. Εκτείνονται από το επιπλέον δάνειο 900 εκατομμυρίων ευρώ του SURE για την αναδρομική κάλυψη δαπανών της πανδημίας για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και από την προκαταβολή (και ενδεχομένως τις πρώτες πληρωμές του νέου ΕΣΠΑ), έως το νέο πακέτο δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και το τελευταίο πακέτο δόσεων του ESM.

Υπάρχει όμως και άλλη μία κίνηση που αυτή τη φορά συνιστά πληρωμή της Ελλάδας αλλά με μελλοντικά οφέλη. Ο λόγος για την πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου διακρατικού δανείου (GLF) η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Eurogroup να γίνει το Δεκέμβριο και όπως γράφει το Insider οδηγεί στην απελευθέρωση επιπλέον κεφαλαίων από τα ασφάλιστρα κινδύνου που συνδέονται με το εν λόγω δάνειο (καθώς από το 2023 και μετά αυτά τα «συμβόλαια» θα μπορούν να πωληθούν).

Τροχάδην για το ΕΣΠΑ

Στο πεδίο του ΕΣΠΑ επιχειρείται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι προετοιμασίες για να γίνει φέτος το επόμενο βήμα μετά τις εγκρίσεις των προγραμμάτων (που έγιναν και πάλι με πρωτοπορία σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη), δηλαδή η υποβολή αιτήματος για την έλευση της προκαταβολής από τα κοινοτικά ταμεία. Η προκαταβολή δεν συνδέεται με πληρωμές και έτσι τονώνει τα διαθέσιμα της χώρας. Είναι μικρή στο 0,5% των κονδυλίων (από 11% που ήταν σε προηγούμενες περιόδους) και απαιτεί να επιτευχθούν οι λεγόμενοι αναγκαίοι όροι των προγραμμάτων. Επίσης, δεν αποκλείεται να γίνουν φέτος σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αιτήσεις πληρωμών για προσκλήσεις που θα τρέξουν ή για «μεταφερόμενα» από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ έργα.

Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την έλευση επιπλέον 900 εκατ. ευρώ από το SURE (το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών και έχει εγκριθεί). Ο λόγος για το δάνειο που χρησιμοποιήθηκε από το 2020 για την κάλυψη δαπανών για μέτρα στήριξης τον καιρό της πανδημίας. Το ποσό αναμένεται να καλύψει κρατική δαπάνη που έχει ήδη γίνει.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση περιμένει την έκθεση των Θεσμών μέσα στο Νοέμβριο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει το Δεκέμβριο στην έγκριση του τελευταίου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος. Ο λόγος για το πακέτο προτάσεων που εκκρεμεί από το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Πάντως, το πιο μεγάλο ποσό, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να έρθει από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά το διπλό αίτημα για δόση που υποβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η έκθεση αξιολόγησης αναμένεται προς το Δεκέμβριο και η εκταμίευση του ποσού τον ίδιο μήνα ή τον Ιανουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments