Ελλάδα

LNG: Στα ύψη ο ανταγωνισμός για μια θέση στη Ρεβυθούσα

LNG: Στα ύψη ο ανταγωνισμός για μια θέση στη Ρεβυθούσα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενώ το προσφερόμενο capacity αεριοποίησης είναι γύρω στα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, λέγεται ότι τα αιτήματα είναι για σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα

Διπλάσια από την προσφερόμενη δυναμικότητα αεριοποίησης της Ρεβυθούσας είναι η ζήτηση που καταγράφεται στη δεύτερη φάση της ετήσιας δημοπρασίας του ΔΕΣΦΑ για το 2023, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Αφορά στη διάθεση capacity του τερματικού σταθμού για την αεριοποίηση των φορτίων LNG, που πρόκειται να φέρουν οι χρήστες οι οποίοι νοίκιασαν χρονοθυρίδες κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ το προσφερόμενο capacity αεριοποίησης είναι γύρω στα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, λέγεται ότι τα αιτήματα είναι για σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα. Εξέλιξη αναμενόμενη, λόγω των τεράστιων προοπτικών για εξαγωγές φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, όπως έδειξαν και οι πρωτοφανείς τιμές που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την ετήσια μίσθωση LNG slots το 2023, οι οποίες έφτασαν ακόμη και τα… 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή, 3,5 φορές πάνω από πέρυσι.

Τώρα, οι εκμισθωτές των slots δίνουν μάχη για να κλειδώσουν capacity αεριοποίησης με τα αιτήματα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν από τη προσφορά. Είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός, ώστε είναι ορατός ο κίνδυνος, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, κάποιοι από τους χρήστες που απέκτησαν slots, να μην καταφέρουν να δεσμεύσουν την ανάλογη δυναμικότητα για να αεριοποιήσουν τα φορτία LNG που πρόκειται να φέρουν. Η διαδικασία θα συνεχιστεί ως τη Παρασκευή, ωστόσο τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, δείχνουν ότι τα μπινταρίσματα είναι υψηλά.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία έχουν όσοι αναδείχθηκαν πλειοδότες στην α’ φάση για τουλάχιστον μία τυποποιημένη χρονοθυρίδα LNG. Σύμφωνα με το σχετικό εγχειρίδιο δημοπρασιών του διαχειριστή, που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, οι προσφορές αφορούν τη συμπληρωματική δυναμικότητα υγροποιημένου αερίου, η οποία διατίθεται για κάθε ημέρα του 2023, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό. Με το πέρας της διαδικασίας, ο ΔΕΣΦΑ ενοποιεί τη συμπληρωματική δυναμικότητα ΥΦΑ για την οποία ο χρήστης αναδείχθηκε πλειοδότης, με τμήματα της δεσμοποιημένης δυναμικότητας ΥΦΑ που αντιστοιχεί σε κάθε slot για το οποίο ο χρήστης αναδείχθηκε πλειοδότης κατά την α’ φάση της δημοπρασίας. Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ΥΦΑ θα δημοσιευθούν πιθανότατα από εβδομάδα στην ιστοσελίδα του διαχειριστή.

Τιμές στα ύψη και για τα slots του 2024

Την περασμένη εβδομάδα, τα μικρής χωρητικότητας slots LNG στην Ρεβυθούσα, μισθώθηκαν σε τιμές μέχρι και 2,5 εκατ ευρώ το χρόνο, έναντι 250.000- 500.000 ευρώ που είχαν δοθεί πέρυσι! Οσο για τις μεγάλες χρονοθυρίδες υγροποιημένου αερίου του ΔΕΣΦΑ, αυτές που χωράνε 1 TWh αερίου, από 500-750.000 ευρώ πέρυσι, «κλείδωσαν» φέτος σε τιμές 3 και 4 εκατομμύρια ευρώ ! Δηλαδή, για το ίδιο slot δόθηκαν πέντε φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι το 2021.

Βάση προγράμματος του ΔΕΣΦΑ, η επόμενη δημοπρασία ενοικίασης slots, αυτή για το 2024, θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Η επόμενη για το 2025 στις 28 Νοεμβρίου, για το 2026 στις 12 Δεκεμβρίου και για το 2027 στις 9 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Όλα δείχνουν ότι  επειδή η παγκόσμια προσφορά σε υγροποιημένο φυσικό αέριο εκτιμάται πως ούτε το 2024 θα είναι σε θέση να καλύψει την ζήτηση, οι προσφορές στην δημοπρασία της επόμενης εβδομάδας, θα είναι εξίσου υψηλές με αυτές για το 2023.

Τόσο υψηλά μισθώματα δείχνουν ένα μόνο πράγμα. Τις τεράστιες προοπτικές κερδοφορίας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία επείγεται να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και να αφήσει πίσω της για πάντα, τους αγωγούς της Gazprom.

Δεν θα κατέβαλλαν διαφορετικά τέτοια ποσά στον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος εξελίσσεται σε μια από τις πιο «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις, οι 4 ελληνικές και οι 3 βουλγαρικές εταιρείες που μονοπώλησαν τον διαγωνισμό. Δηλαδή οι Mytilineos, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και Motor Oil, μαζί με τις βουλγαρικές, Bulgragaz, ΜΕΤ Energy και Kolmar. Στο σκέλος που αφορούσε τα «πακέτα» χρονοθυρίδων για το 2023, επικράτησαν η Mytilineos (5 slots, 5 TWh), η ΔΕΠΑ (8 slots, 4 TWh) και η βουλγαρική ΜΕΤ Energy (5 slots, 5 TWh). Ενώ, στο κομμάτι των μεμονωμένων slots, από 3 πήρε η ΔΕΗ (1,5 TWh), και από ένα οι Motor Oil, Bulgargaz και Kolmar.

πηγή:energypress

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments