Διεθνή

ΕΕ: Αντιμέτωπη με χειμερινή ύφεση καθώς ο πόλεμος πλήττει την οικονομία

ΕΕ: Αντιμέτωπη με χειμερινή ύφεση καθώς ο πόλεμος πλήττει την οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: financialnews

«Πλησιάζουμε στο τέλος ενός έτους κατά το οποίο η Ρωσία έχει ρίξει τη σκοτεινή σκιά του πολέμου σε ολόκληρη την ήπειρό μας για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα η ΕΕ και η ζώνη του ευρώ να συρρικνωθούν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ισοδυναμώντας με τεχνική ύφεση, πριν επιστρέψουν σε θετική ανάπτυξη την ερχόμενη άνοιξη.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2023 μειώθηκαν στο 0,3% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, μείωση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τον Ιούλιο. Η υποβάθμιση είναι ως επί το πλείστον συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση και οδήγησε τον πληθωρισμό, καθώς και σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και πλήγμα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

«Πλησιάζουμε στο τέλος ενός έτους κατά το οποίο η Ρωσία έχει ρίξει τη σκοτεινή σκιά του πολέμου σε ολόκληρη την ήπειρό μας για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι. «Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο αχαλίνωτος πληθωρισμός έχουν πλέον το βάρος τους και αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά», είπε.

Τρεις χώρες αναμένεται τώρα να παρουσιάσουν αρνητική ανάπτυξη το 2023: η Γερμανία κατά 0,6%, η Λετονία κατά 0,3% και η Σουηδία κατά 0,6%.

Μόνο τέσσερις χώρες αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη πάνω από το 1% — Ιρλανδία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία — με τις υπόλοιπες στο 1% ή κάτω.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για το ΑΕΠ για φέτος αυξήθηκαν στο 3,2% στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος και στο 3,3% για την ΕΕ συνολικά, από 2,6 και 2,7 προηγουμένως, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα των υπηρεσιών καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να ξοδέψουν την πανδημία. οικονομίες.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έδωσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για το 2024, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη επιστρέφει στο μπλοκ κατά 1,5% στη ζώνη του ευρώ και 1,6% στην ΕΕ.

Η Επιτροπή αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο 8,5% στη ζώνη του ευρώ φέτος και στο 6,1% το επόμενο έτος, πάνω από το προηγουμένως προβλεπόμενο 7,6% και 4% αντίστοιχα.

Ομοίως, στην ΕΕ οι τιμές αναμένεται τώρα να αυξηθούν κατά 9,3% από έτος σε έτος και να παραμείνουν υψηλές στο 7% το 2023 — από 8,3% και 4,6% προηγουμένως.

Η αύξηση της απασχόλησης θα σταματήσει επίσης το 2023, αντιστρέφοντας μια τάση που είχε φέρει την απασχόληση στο μπλοκ σε επίπεδα ρεκόρ μετά την πανδημία. Η ανεργία θα αυξηθεί στο 7,2% στη ζώνη του ευρώ και στο 6,5% στην ΕΕ το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments