Τεχνολογία

Climate Trace: Ο χάρτης με τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στην παραγωγή ενέργειας και τα απόβλητα

Climate Trace: Ο χάρτης με τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στην παραγωγή ενέργειας και τα απόβλητα

Πηγή Φωτογραφίας: Medium

Το Climate Trace έφτιαξε τον κατάλογο και τον χάρτη

Το Climate Trace έφτιαξε τον λεπτομερή κατάλογο και τον χάρτη και η αλήθεια είναι ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια από τη συνολική εικόνα που επικρατεί παγκοσμίως εκεί έξω. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τα πάντα, από φορτηγά πλοία μέχρι χώρους υγειονομικής ταφής, τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στην παραγωγή ενέργειας, τη βαριά βιομηχανία, τα απόβλητα.

Για να πάρετε μια μικρή γεύση, ένα μόνο εργοστάσιο χάλυβα στο Jiangsu της Κίνας εκπέμπει 43 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κάθε χρόνο, περισσότερους από ολόκληρη τη Μαδαγασκάρη ή τη Νικαράγουα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Fast Company. Είναι μία από τις περισσότερες από 70.000 μεμονωμένες πηγές κλιματικής ρύπανσης που αναφέρονται σε έναν νέο χάρτη που δημιουργήθηκε από τη μεγαλύτερη, πλέον λεπτομερή βάση δεδομένων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

«Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις εκπομπές αν δεν ξέρετε ποιες είναι», λέει ο Gavin McCormick, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της WattTime, μιας περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που αποτελεί μέρος ενός συνασπισμού οργανισμών, επιστημόνων δεδομένων, ερευνητών και ειδικών τεχνητής νοημοσύνης, του Climate Trace.

Από την άλλη, όπως υπογραμμίζεται, οι χώρες συχνά καθυστερούν να δημοσιεύσουν δεδομένα εκπομπών αερίων, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι ξεπερασμένες όταν είναι διαθέσιμες, ενώ ακόμη και οι επίσημες αναφορές εκπομπών μπορεί να μην είναι ακριβείς.

Για να βγει το τελικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος προκειμένου να γίνει σαφές εάν πρόκειται για γαλακτοκομείο ή βόειο κρέας και για να εκτιμήσουν τον αριθμό των αγελάδων. Αυτό πολλαπλασιάζεται με μια εκτίμηση των εκπομπών ανά αγελάδα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον χάρτη, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα, που βασίζονται σε δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου, τεχνικές παραγωγής και δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τις εκρήξεις και τις διαρροές αερίου.

Οι εκπομπές σε μια εγκατάσταση μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερες από μια άλλη του ίδιου μεγέθους, λόγω του τρόπου διαχείρισης. «Ο εντοπισμός των εγκαταστάσεων που είναι τόσο υψηλής έντασης όσο και μεγάλου όγκου δίνει στις επιχειρήσεις, τους επενδυτές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές, μια σαφή ένδειξη για το πού θα στοχεύσουν πρώτα για τη μείωση εκπομπών», λέει η Deborah Gordon, ανώτερη διευθύντρια στον μη κερδοσκοπικό RMI, που ηγείται της εργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το Climate Trace.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από τις υποψίες. Στις χώρες που υποχρεούνται να αναφέρουν τις εκπομπές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, οι πραγματικές εκπομπές είναι τρεις φορές υψηλότερες από τους αριθμούς, που αναφέρουν οι χώρες. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να αξιολογήσουν πιθανούς προμηθευτές χρησιμοποιώντας τα δεδομένα. «Για παράδειγμα, μπορούν να δουν το αποτύπωμα άνθρακα ανά τόνο χάλυβα ουσιαστικά κάθε χαλυβουργείου παγκοσμίως».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χάρτη για να βρουν τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών στην περιοχή τους, και άρα τα μέρη που πρέπει να στοχεύσουν πρώτα καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών. Όπως γίνεται ξεκάθαρο, καθένας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον χάρτη για να βρει τους μεγαλύτερους ρυπαντές στη γειτονιά του και να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments