Διεθνή

Η ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να πλήξει την Ευρώπη

Η ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να πλήξει την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας σηματοδοτεί την έναρξη διετούς ύφεσης που δεν αποκλείεται να πλήξη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην Παρασκευή

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ύφεσης που είναι πιθανό να πλήξει την Ευρώπη στη συνέχεια.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,2% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, τερματίζοντας πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και τώρα είναι 0,4% μικρότερη από ό,τι ήταν στα τέλη του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ONS.

Η επιπλέον τραπεζική αργία για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 19 Σεπτεμβρίου έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις έκλεισαν ή προσάρμοσαν τις δραστηριότητές τους εκείνη την ημέρα, ανέφερε η ONS. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η μείωση του ΑΕΠ αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της οικονομίας γενικότερα. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών συμπιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών, τα επιτόκια αυξάνονται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών αποδυναμώνεται.

«Η χαμηλότερη καταναλωτική όρεξη για δαπάνες είναι πιθανό να συμβάλει στην ώθηση του ΑΕΠ σε μια δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου», δήλωσε ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος αναπτυγμένων αγορών στην ING.

Η ύφεση καταδιώκει την Ευρώπη

 Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1940. Και η συρρίκνωση του τρίτου τριμήνου έρχεται σε αντίθεση με την επέκταση 0,2% στη Γαλλία και τη Γερμανία και την ανάπτυξη 0,5% στην Ιταλία.

Αλλά και η εικόνα στην Ευρώπη αλλάζει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσουν την ευρωζώνη σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο. Τώρα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο τέλος του έτους με ρυθμό 8,5%.

«Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας πρόκειται να συνεχιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2023», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση.

Τρεις χώρες αναμένεται τώρα να παρουσιάσουν αρνητική ανάπτυξη το 2023: η Γερμανία κατά 0,6%, η Λετονία κατά 0,3% και η Σουηδία κατά 0,6%.

Μόνο τέσσερις χώρες αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη πάνω από το 1% — Ιρλανδία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία — με τις υπόλοιπες στο 1% και κάτω.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει θετικός το επόμενο έτος και το 2024.

Αντίθετα, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι το τρίτο τρίμηνο θα ήταν η αρχή μιας ύφεσης δύο ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα επισκιάσει την ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αν και η κεντρική τράπεζα είπε ότι τυχόν μείωση του ΑΕΠ προς το 2024 θα ήταν πιθανότατα σχετικά μικρή.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Παρασκευής «εδραιώνουν την εικόνα ότι η οικονομία κινείται προς την ύφεση, αν δεν είναι ήδη σε ύφεση», δήλωσε σε δήλωση ο David Bharier, επικεφαλής έρευνας στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη συσσωρεύει την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία στους επενδυτές μετά από το τρέξιμο της λίρας και την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, που προκλήθηκε από το σχέδιο της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας να μειώσει τους φόρους ενώ ενισχύει τις δαπάνες και τον δανεισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αντέστρεψε τα περισσότερα από τα σχέδιά της τις πρώτες μέρες στη δουλειά του και αναμένεται να ανακοινώσει έντονες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Με πληροφορίες από BBC/Politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments