Διεθνή

Γερμανία: Εξετάζει τη δημιουργία κρατικού ταμείου για την εξασφάλιση πρώτων υλών

Γερμανία: Εξετάζει τη δημιουργία κρατικού ταμείου για την εξασφάλιση πρώτων υλών

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Το ταμείο αποτελεί βασικό μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης για την ανανέωση της στρατηγικής για τους φυσικούς πόρους της χώρας

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικού ταμείου που θα βοηθήσει τη χώρα να εξασφαλίσει και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες πρώτων υλών, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό με επίκεντρο την ασφάλεια των πόρων.

Το ταμείο αποτελεί βασικό μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης για την ανανέωση της στρατηγικής για τους φυσικούς πόρους της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Η Γερμανία ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις προμήθειες κρίσιμων υλικών όπως τα μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές ως προς την Κίνα, μια πρωτοβουλία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, πολιτικό του κόμματος των Πρασίνων που ηγήθηκε της κριτικής της γερμανικής κυβέρνησης για τις κινεζικές οικονομικές πολιτικές.

Συζητήσεις για τη μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει να παρουσιάσει τη στρατηγική της για κρίσιμες πρώτες ύλες το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε κινδύνους εφοδιασμού, καθώς χρειάζεται να εισάγει 39 από τις 46 στρατηγικές πρώτες ύλες, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young που εκπονήθηκε μετά από ανάθεση από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Στόχος ενός ταμείου πρώτων υλών θα ήταν η μείωση αυτών των κινδύνων μέσω «εναλλακτικών χρηματοδοτικών δομών», σύμφωνα με τη μελέτη της EY.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αγορών εκδίδοντας δημόσιες εγγυήσεις και ομολογίες και υποστηρίζοντας έργα εξερεύνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το προτεινόμενο fund θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν μετοχές σε εταιρείες ερευνών ή να αντισταθμίσουν τους κινδύνους εμπορευμάτων.

Η Γερμανία προσφέρει ήδη εγγυήσεις δανείων σε οίκους εμπορίας εμπορευμάτων για αγορές ενέργειας και βασικών μετάλλων.

Η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας χαλκού στον κόσμο, ο όμιλος Trafigura, έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύει γερμανούς πελάτες με μη ρωσικά μέταλλα για τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε τραπεζική πίστωση με τελικό εγγυητή τη γερμανική κυβέρνηση.

Η μελέτη της EY προτείνει τη σύσταση μιας υπηρεσίας πόρων για την οικοδόμηση συμμαχιών και τον συντονισμό πολιτικών, καθώς και τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων για κρίσιμες πρώτες ύλες. Τέτοια στρατηγικά αποθέματα υπάρχουν ήδη στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα. Τα ευρήματα της μελέτης της EY χρησιμοποιούνται για την επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής πόρων της Γερμανίας, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο.

πηγή:bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments