Διεθνή

Le Monde: Ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, στόχοι της Τουρκίας

Le Monde: Ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, στόχοι της Τουρκίας
Για κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας κάνει λόγο το εκτενές άρθρο της Le Monde.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστός για τις απότομες εξόδους και τις σφοδρές επιθέσεις του. Οι στόχοι της είναι πολυάριθμοι και τυχαίοι, αλλά φαίνεται ότι έχουν επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες με ιδιαίτερη αυστηρότητα στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για μένα, ένα πρόσωπο που λέγεται Μητσοτάκης δεν υπάρχει πλέον από εδώ και πέρα», υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας από την Άγκυρα στα τέλη Μαΐου. «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να τον ξαναδώ », υποσχέθηκε, προτού αποκαλέσει τον ομόλογό του «ανέντιμο» . Στην Πράγα, στις 6 Οκτωβρίου, παραμονές μιας άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε από το επίσημο δείπνο κατά την ομιλία του Τούρκου προέδρου. Στη συνέχεια ο τελευταίος απείλησε την Ελλάδα παίρνοντας ένα παλιό τραγούδι του Rüstü Sardag: «Μπορώ να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ. Λέξεις που μεταδόθηκαν ευρέως στα τουρκικά ραδιοκύματα την εποχή της.

Αυτές οι λεκτικές ανταλλαγές συνοδεύονται από ήχους μπότες και στρατιωτικούς ελιγμούς. Ποτέ ο ρυθμός των τουρκικών περιπολιών που πετούσαν πάνω από το ελληνικό έδαφος δεν είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο έντασης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 8.880 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και drones, έναντι 2.744 το 2021 και μόλις μερικές εκατοντάδες τα προηγούμενα χρόνια. «Όταν τόσα πολλά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από μια τέτοια απαγορευμένη περιοχή, η πιθανότητα ατυχήματος είναι πολύ πραγματική », προειδοποιεί ο Περικλής Ζωρζοβίλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάλυσης Άμυνας και Ασφάλειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments