Διεθνή

Τραμπ: Έξι λόγοι που κάνουν δυσκολότερο τον δρόμο του προς την προεδρία

Τραμπ: Έξι λόγοι που κάνουν δυσκολότερο τον δρόμο του προς την προεδρία

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητά του για την προεδρία, σε μια εξαιρετικά σπάνια προσπάθεια πρώην ηγέτη των ΗΠΑ να κατακτήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο μετά από ήττα στις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως θέτει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. Για τον 76χρονο, αυτή είναι η κατά σειρά τρίτη φορά που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα της παράταξής του και την προεδρία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητά του για την προεδρία, σε μια εξαιρετικά σπάνια προσπάθεια πρώην ηγέτη των ΗΠΑ να κατακτήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο μετά από ήττα στις εκλογές.

Η ομιλία του, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα μείγμα από επαίνους για το προεδρικό του έργο και επιθέσεις κατά των δύο πρώτων ετών της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του Τραμπ. Χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη αίσθηση του ποια θέματα είναι σημαντικά για τους συντηρητικούς, όπως η μετανάστευση και η εγκληματικότητα. Το απρόβλεπτο και «εμπρηστικό» στυλ του μπορεί να “στρέψει” μακριά από τους ανταγωνιστές του, τα φώτα της δημοσιότητας. Διαθέτει μια βάση πιστών υποστηρικτών και μπορεί να παρακινήσει τους αδιάφορους Αμερικανούς να ψηφίσουν. Και μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, πολλοί από αυτούς τους υποστηρικτές κατέχουν θέσεις εξουσίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η ομιλία του ανέδειξε επίσης ορισμένες από τις βασικές αδυναμίες του Τραμπ.

Αποσιώπησε τις δυσκολίες και τα λάθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και αγνόησε εντελώς την πολύμηνη άρνηση των εκλογών του, η οποία κορυφώθηκε με την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από πλήθος υποστηρικτών του.

Προσπάθησε να υπερασπιστεί τις χλιαρές επιδόσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας και την υποστήριξή του σε ηττημένους υποψηφίους, γεγονός που οδήγησε σε αυξανόμενη κριτική από τις τάξεις των συντηρητικών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αμερική, Άντονι Ζούρχερ, ξεχωρίζει έξι λόγους για τους οποίους αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τον Τραμπ.

Το “προηγούμενο” στον Λευκό Οίκο

Πριν από οκτώ χρόνια, ο Τραμπ ήταν πολιτικά “λευκό χαρτί” και χωρίς ιστορικό αξιωματούχου, με τους ψηφοφόρους να προβάλουν πάνω τους τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους, μπορούσε να υποσχεθεί χωρίς οι επικριτές του να μπορούν να του προσάψουν ελλείψεις ή αποτυχίες του παρελθόντος. Αυτό τώρα δεν ισχύει. Εεπέδειξε αδυναμίες που τον οδήγησαν σε σειρά αποτυχιών, σύμφωνα με τους επικριτές του. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα θυμούνται την ανικανότητά του να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις των Δημοκρατικών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τις επανειλημμένες υποσχέσεις του για επενδύσεις σε υποδομές που δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Προβληματικοί θεωρούνται και οι χειρισμοί του κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η σκιά της 6ης Ιανουαρίου 2021

Ο Τραμπ δεν θα πρέπει να κατέβει μόνο με βάση το πολιτικό του ιστορικό ως πρόεδρος, αλλά χρειάζεται να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το τέλος της προεδρίας του και τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι εικόνες εκείνης της ημέρας, με τους υποστηρικτές του να ανεμίζουν πανό του Τραμπ μέσα στα δακρυγόνα καθώς λεηλατούσαν το Καπιτώλιο, ανακόπτοντας προσωρινά την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

Ο ρόλος που κατηγορείται πως είχε διαδραματίσει ο ίδιος ο Τραμπ σε αυτά τα επεισόδια αποτελεί αντικείμενο ομοσπονδιακής έρευνας, ενώ στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους που είχαν πάρει θέση στο πλευρό του Τραμπ ηττήθηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Κογκρέσου.

Νομικές περιπέτειες

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ εμφανίζεται τόσο πρόθυμος να ξεκινήσει άλλη μια προεδρική εκστρατεία, είναι επειδή θα του επιτρέψει να πλαισιώσει αποτελεσματικότερα τις πολλαπλές ποινικές και αστικές έρευνες που διεξάγονται ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής «βεντέτας».

Ο πρώην πρόεδρος έχει δει το όνομά του να εμπλέκεται σε μια σειρά υποθέσεων που έχουν καταλήξει στα δικαστήρια υπό το βάρος διάφορων κατηγοριών: για απάτες στη Νέα Υόρκη, για συκοφαντική δυσφήμιση, ως «συνυπεύθυνος» για τα επεισόδια του Ιανουαρίου του 2016 στο Καπιτώλιο και για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Το νέο “αστέρι” Ρον Ντε Σάντις

Η «αφρόκρεμα» των Ρεπουμπλικανών δείχνουν πλέον να συσπειρώνεται γύρω από τον 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο Ντε Σάντις θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ή όχι.

Προβλήματα δημοτικότητας

Σύμφωνα με εσωκομματικές σφυγμομετρήσεις, ο Ρον Ντε Σάντις διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε Πολιτείες – κλειδιά που τείνουν να καθορίζουν το αποτέλεσμα της εκλογής του προεδρικού υποψηφίου.

Η ηλικία

Εάν κερδίσει την προεδρία, ο Τραμπ τότε θα είναι 78 ετών. Και ενώ αυτή είναι η ίδια ηλικία που είχε και ο Τζο Μπάιντεν όταν μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, θα τον καταστήσει τον δεύτερο γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Τραμπ μπορεί να αντέξει το είδος της αυστηρής εκστρατείας που απαιτείται για να κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών – ιδιαίτερα όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ νεότερους υποψηφίους.

Ο Τραμπ έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στο παρελθόν, αλλά κάθε άνθρωπος έχει τα όριά του.

Πηγή: BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments