Διεθνή

ΟΠΕΚ: Έτοιμος να «παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου»

ΟΠΕΚ: Έτοιμος να «παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο του 2022, σε μια κίνηση που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε τον οργανισμό για συμπαιγνία με τη Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να « παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου»,  ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Χάιθαμ αλ-Γκάις, ο οποίος σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, υπογράμμισε επίσης ότι το πετρελαϊκό καρτέλ είναι «ενήμερο, προσεκτικό και παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως».

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως  από τον Νοέμβριο του 2022, σε μια κίνηση που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε τον οργανισμό για συμπαιγνία με τη Ρωσία προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλές.

Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα πρέπει να παράγουν 10,5 mb/d τον Νοέμβριο του 2022, η παραγωγή των μελών του ομίλου ΟΠΕΚ θα πρέπει να φτάσει τα 25,4 mb/d ενώ των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι 16,4 mb/d. Αυτό στην πραγματικότητα θα οδηγούσε στην αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στα 41,9 mb/d κατά μέσο όρο. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, για έναν ακόμη χρόνο.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της Ομάδας των Επτά χωρών για περιορισμό των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου σε αναγκαστικά χαμηλή τιμή.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,  υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση παρά την ενεργειακή μετάβαση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments