Διεθνή

ΗΠΑ: Προεπισκόπηση ενός “κόσμου τυραννίας” η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Προεπισκόπηση ενός “κόσμου τυραννίας” η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: afp

Οι παρατηρήσεις του Όστιν ήταν μερικές από τις πιο έντονες μέχρι σήμερα σχετικά με τη σημασία για τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Κίεβο να επικρατήσει μετά από σχεδόν εννέα μήνες πολέμου

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσφέρει μια προεπισκόπηση “ενός πιθανού κόσμου τυραννίας και αναταραχής”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε ομιλία του σε φόρουμ ασφαλείας στον Καναδά.

Οι παρατηρήσεις του Όστιν ήταν μερικές από τις πιο έντονες μέχρι σήμερα σχετικά με τη σημασία για τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Κίεβο να επικρατήσει μετά από σχεδόν εννέα μήνες πολέμου, και διατυπώθηκαν σε αυτό που μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση.

Μετά από μια σειρά από ήττες στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία στοχεύει να τιμωρήσει με  πυραυλικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας που θα μπορούσαν να αφήσουν εκατομμύρια αμάχους εκτεθειμένους στο κρύο του χειμώνα. Η Μόσχα ελπίζει να εξαντλήσει την πυραυλική άμυνα της Ουκρανίας και να κερδίσει χρόνο για να επαναφέρει τις δυνάμεις της, λένε αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Ο Όστιν είπε ότι η Ρωσία παραβιάζει τους νόμους του πολέμου.

“Αυτά δεν είναι απλά λάθη. Αυτά δεν είναι εξαιρέσεις στον κανόνα. Αυτά είναι φρικαλεότητες”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν αφήσει αθώους Ουκρανούς χωρίς θέρμανση, νερό και ηλεκτρισμό. Έχουμε δει επιθέσεις σε σχολεία. Παιδιά να σκοτώνονται. Νοσοκομεία να βομβαρδίζονται. Κέντρα της ουκρανικής ιστορίας και πολιτισμού έχουν μετατραπεί σε ερείπια.”

Η Μόσχα αρνείται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Ο Όστιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συρθούν στον «πόλεμο επιλογής» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους της παγκόσμιας διάδοσης των πυρηνικών όπλων εάν η Μόσχα επικρατήσει.

“Οι συνάδελφοι αυτοκράτορες του Πούτιν παρακολουθούν. Και θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τους έδινε μια δική τους άδεια κυνηγιού”, είπε ο Όστιν. «Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη σπείρα εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων».

Λίγες μέρες μετά τις συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, ο Όστιν είπε ότι το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα, αναζητούν «έναν κόσμο όπου o ισχυρός έχει δίκιο».

Ο Όστιν είπε ότι κινεζικά αεροσκάφη πετούσαν κοντά στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν σε αριθμούς ρεκόρ σχεδόν καθημερινά, ενώ ο αριθμός των “επικίνδυνων αναχαιτίσεων” από την Κίνα των ΗΠΑ ή των συμμαχικών δυνάμεων στη θάλασσα ή στον αέρα αυξανόταν.

Οι εντάσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου έχουν αυξηθεί από τότε που η Κίνα διοργάνωσε πολεμικά γυμνάσια κοντά στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί τον Αύγουστο μετά από επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Ο Όστιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντλούν από τα μαθήματα της Ουκρανίας για να «ενισχύουν τις ικανότητες αυτοάμυνας των εταίρων μας στον Ινδο-Ειρηνικό». «Τους βοηθάμε να γίνουν πιο ευέλικτοι και ανθεκτικοί», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments