Διεθνή

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο άργησε αλλά αμφισβήτησε τη νίκη Λούλα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο άργησε αλλά αμφισβήτησε τη νίκη Λούλα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου reuters

Ο ισχυρισμός του Μπολσονάρου φαίνεται απίθανο να φτάσει μακριά, καθώς η νίκη του Λούλα έχει επικυρωθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο και έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους πολιτικούς και διεθνείς συμμάχους της Βραζιλίας

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο αμφισβήτησε τις εκλογές που έχασε τον περασμένο μήνα από τον αριστερό αντίπαλο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, υποστηρίζοντας ότι οι ψήφοι ορισμένων μηχανών πρέπει να «ακυρωθούν» σε μια καταγγελία που οι εκλογικές αρχές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.

Ο ισχυρισμός του Μπολσονάρου φαίνεται απίθανο να φτάσει μακριά, καθώς η νίκη του Λούλα έχει επικυρωθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο και έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους πολιτικούς και διεθνείς συμμάχους της Βραζιλίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα μικρό, αλλά αφοσιωμένο κίνημα διαμαρτυρίας που μέχρι στιγμής αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου, ζήτησε από τον Μπολσονάρο που υπέβαλε την καταγγελία, να παρουσιάσει τον πλήρη φάκελο και για τους δύο γύρους της ψηφοφορίας του περασμένου μήνα εντός 24 ωρών, αλλιώς θα την απορρίψει.

Το νόμισμα της Βραζιλίας εμβάθυνε τις απώλειες μετά την είδηση ​​της εκλογικής καταγγελίας, κλείνοντας 1,3% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το νόμισμα υπέφερε ήδη από ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα σχέδια δαπανών του Λούλα και τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής.

Ο συνασπισμός του Μπολσονάρου είπε ότι ο έλεγχός του στον δεύτερο γύρο της 30ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπολσονάρο και Λούλα είχε βρει «σημάδια ανεπανόρθωτης… δυσλειτουργίας» σε ορισμένα ηλεκτρονικά εκλογικά μηχανήματα και ζήτησε να «ακυρωθούν» οι συγκεκριμές ψήφοι.

Ο Μπολσονάρο, τέως πρόεδρος της Βραζιλίας και ακροδεξιός πρώην λοχαγός του στρατού, ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας ενδέχεται να υποστεί νοθεία, χωρίς να παρέχει τεκμηριωμένα στοιχεία.

Ο Μπολσονάρο παρέμεινε δημόσια σιωπηλός για σχεδόν 48 ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών στις 30 Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του, αν και εξουσιοδότησε την κυβέρνησή του να αρχίσει να προετοιμάζεται για μια προεδρική μετάβαση .

Μια από τις πιο εμφανείς παρουσίες της Βραζιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δημόσιες εκδηλώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Μπολσονάρο έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την κοινή θέα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με ελάχιστη ή καθόλου επίσημη ατζέντα ή δημόσιες δηλώσεις τις περισσότερες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments