Διεθνή

Η δύσκολη άσκηση του ενεργειακού ζητήματος  

Η δύσκολη άσκηση του ενεργειακού ζητήματος   

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/inews

Ως ένδειξη των δυσκολιών μέτρησης, η συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών για τον καθορισμό αυτού του ορίου δεν στέφθηκε ακόμη με επιτυχία

Η Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας ολοκληρώθηκε. Η επόμενη συνάντησή τους είναι προγραμματισμένη για τις αρχές ή τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Ενέργειας. Η Ρωσία παρενέβη στο ζήτημα, αν και το θέμα αφορά πρωτίστως τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ, με βάση τη διεθνή ενημέρωση, εμπλέκονται και αμερικανικά συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για τη διεθνή αγορά. Ως ένδειξη των δυσκολιών μέτρησης, η συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών για τον καθορισμό αυτού του ορίου δεν στέφθηκε ακόμη με επιτυχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες, εάν περιοριστεί η τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν υπέρ ενός τέτοιου μέτρου, δεν έχουν οδηγηθεί σε ενεργειακό αδιέξοδο, όπως προέβλεπε (ήθελε;) το Κρεμλίνο. Συμφωνούν για το επίπεδο αυτής της οριακής τιμής.

«Τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας»,  δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια ανακοίνωση εντός των επομένων ημερών, η οποία θα συνεχίσει το έργο της G7. Ωστόσο, η απόφαση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Άρα, λοιπόν, η ενεργειακή άσκηση είναι δύσκολη, δυσεπίλυτη. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε ένα εύρος μεταξύ 65 και 70 δολαρίων.

Όμως, ένα πολύ χαμηλό ανώτατο όριο θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να πωλεί σε χώρες που το εφαρμόζουν, κάτι που δεν είναι ο επιθυμητός στόχος. Η καθορισμένη τιμή πρέπει επομένως να παραμείνει υψηλότερη από την τιμή παραγωγής για να ενθαρρύνει τη Ρωσία να συνεχίσει να την πουλάει.

Μάλιστα, ανάλογα με τη χώρα, οι υποθέσεις εργασίας πρότειναν τιμές που κυμαίνονταν από 30 έως 75 δολάρια.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο, η Ε.Ε. τήρησε την ψυχραιμία της απέναντι στον δικτάτορα Πούτιν, αλλά θα χρειαστεί ακόμη καιρός μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments