Nέα της αγοράς

Η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση μιας «Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ό,τι Χρειάζεται» από τον Ντράγκι

Η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση μιας «Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ό,τι Χρειάζεται» από τον Ντράγκι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ομιλία της 26ης Ιουλίου 2012 του πρώην προέδρου της ΕΚΤ θεωρείται ευρέως ως το σημείο καμπής στην κρίση του δημόσιου χρέους της ευρωπεριφέρειας εκείνη την εποχή.

Η περίφημη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι το 2012 ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι εφικτό» για να σώσει το ευρώ, όταν είχε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης θα πρέπει να σηματοδοτεί ως μία ημέρα εορτασμού, σύμφωνα με πρωτοβουλία πολιτών που καταχωρήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση μιας «Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ό,τι Χρειάζεται» από έναν Πορτογάλο κάτοικο που εκπροσωπεί μια ευρύτερη ομάδα ατόμων δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα. Στόχος της είναι να «μείνει στην ιστορία η θεσμική σοφία και την ικανότητα αλλαγής του παιχνιδιού των ευρωπαϊκών θεσμών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης».

Η ομιλία της 26ης Ιουλίου 2012 του πρώην προέδρου της ΕΚΤ θεωρείται ευρέως ως το σημείο καμπής στην κρίση του δημόσιου χρέους της ευρωπεριφέρειας εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια, ο Ντράγκι παρουσίασε το OMT, ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της κρίσης με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η εκρηκτική άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων που έπληξε τα δημοσιονομικά αδύναμα μέλη της ευρωπεριφέρειας.

«Αυτή η ιστορική δήλωση που ακολουθήθηκε από συνεπή και σταθερή δράση άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού και μας δίνει ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα σύγχρονης ηγεσίας», έγραψαν οι διοργανωτές σε ένα συνοδευτικό μανιφέστο. «Δέκα χρόνια από τώρα, ελπίζουμε να γιορτάζουμε την Ημέρα “Ό,τι κι αν χρειαστεί” σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας ευημερίας».

Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να συνδεθούν ανεξίτηλα με τα λόγια τους, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, που είχε κάνει το 1996 λόγο για «παράλογη ευφορία», είναι σπάνιο οι δηλώσεις τους να γίνουν αφορμή για εορτασμό.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να σημαίνει η λεγόμενη ημέρα «Ό,τι κι εάν χρειαστεί», ένα σημείο που επισήμαναν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, οι οποίοι ανέφεραν σε νομοθετικό έγγραφο που καταγράφει την ιδέα ότι οι διοργανωτές δεν έχουν παράσχει «διευκρινίσεις σχετικά με το εύρος της πρωτοβουλίας τους και τα συγκεκριμένα νομικά μέτρα που η Κομισιόν καλείται να προτείνει.»

Οι πρωτοβουλίες χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τουλάχιστον επτά χώρες μέλη της Ε.Ε. προτού οδηγηθούν στην εκτελεστική εξουσία της ένωσης στις Βρυξέλλες για ανάληψη δράσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments