Διεθνή

ΗΠΑ – Γαλλία: Θετικός ο απολογισμός του ταξιδιού Μακρόν

ΗΠΑ – Γαλλία: Θετικός ο απολογισμός του ταξιδιού Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/wikimedia

Θετικός είναι τελικά ο απολογισμός του ταξιδιού του Εμμανουέλ Μακρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Θετικός είναι τελικά ο απολογισμός του ταξιδιού του Εμμανουέλ Μακρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τριήμερες επαφές και εκτενείς συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, με κύριο προβληματικό σημείο τη δημόσια επιδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων στη δυτική όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο, ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών, για «υπερεπιθετική» εμπορική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πράγματι, οι ανησυχίες του Μακρόν δεν στερούνταν  αντικειμενικού υπόβαθρου, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει τον Νόμο για την Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), που ευνοεί υπέρμετρα τις αμερικανικές ιδιωτικές επιχειρήσεις έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που επιβαρύνει πρωτίστως τις γαλλικές και – συνολικότερα – τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η δημόσια βοήθεια προς τις επιχειρήσεις αγγίζει τα 370 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ασυμμετρία. Η Γαλλία, αν και δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, δεν είναι σε θέση να ενισχύσει με την ίδια αποφασιστικότητα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Φαίνεται όμως ότι η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες αποφεύχθηκε χάρη σε πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, που δρομολόγησε κοινές πολιτικές σε επιμέρους τομείς και με πράσινο – φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η ανισορροπία αυτή.

Θετικός είναι, επίσης, ο απολογισμός της επίσκεψης του Μακρόν στις ΗΠΑ και αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, σε αντίθεση προς τον Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Β. Πούτιν.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τόνισε πως θα έχει σχετικές συζητήσεις για το θέμα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, οι Αμερικανοί και Γάλλοι πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους  στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Επιπλέον, οι Μπάιντεν και Μακρόν επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους «να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ευρέως τεκμηριωμένες φρικαλεότητες και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν, τόσο από τις επίσημες ένοπλες δυνάμεις της, όσο και από τους πληρεξούσιους της, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ».

Ακόμη, οι δύο Πρόεδροι δεσμεύθηκαν συντονίσουν το βηματισμό τους απέναντι στην Κίνα, ιδιαίτερα σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να συνεργαστούν με το Πεκίνο σε καίρια πλανητικά ζητήματα, όπως είναι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Σε κατακλείδα, ο Μακρόν συνέχισε τη μακρά παράδοση καλών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία. Το πιεστικότερο ζήτημα ήταν αυτό της επιβάρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, δεδομένου ότι ο άμεσος δέκτης της ενεργειακής κρίσης είναι η Ευρώπη των 27, η οποία, όμως, δεν έχει καταλήξει ακόμη οριστικά σε μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου απασχόλησε και απασχολεί και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης, επειδή ακριβώς θα δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν στις ενεργειακές και οικονομικές πιέσεις που εγείρει ο πόλεμος. Πλέον, το βλέμμα του Μακρόν, όπως και όλων των Ευρωπαίων ηγετών, στρέφεται στην επόμενη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας και σε ενδιάμεσες κυβερνητικές και κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments