Διεθνή

ΗΠΑ – Βρετανία: Ξεκινούν ενεργειακή σχέση για την ενίσχυση του εφοδιασμού

ΗΠΑ – Βρετανία: Ξεκινούν ενεργειακή σχέση για την ενίσχυση του εφοδιασμού

Πηγή Φωτογραφίας: asiatimes

Η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια ενεργειακή συνεργασία με στόχο τη διατήρηση υψηλότερου επιπέδου εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βρετανία και τη συνεργασία για τρόπους αύξησης της ενεργειακής απόδοσης.

Η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

«Αυτή η συνεργασία θα μειώσει τις τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές και θα βοηθήσει να τερματιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Η «Σύμπραξη Ενεργειακής Ασφάλειας και Προσιτότητας Ηνωμένου Βασιλείου-Η.Π.Α.» θα στοχεύει επίσης στην προώθηση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια και στην ανταλλαγή ιδεών για την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο.

Οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει το κόστος και να επιδοτήσει τη διαφορά, ένα μέτρο που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα μπορούσε να κοστίσει έως και 42 δισεκατομμύρια λίρες (51 δισεκατομμύρια δολάρια) στους 18 μήνες που ισχύει το ανώτατο όριο. .

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν επίσης να περιορίσουν το πόσο μπορεί να επωφεληθεί η Ρωσία από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που ακολούθησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η G7 – η οποία περιλαμβάνει τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες – συμφώνησε ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς η χώρα αύξησε γρήγορα την εξαγωγική της ικανότητα και οι υψηλές τιμές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οδήγησαν σε υψηλότερες εξαγωγές .

Η Βρετανία είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να εξάγουν 9-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG τον επόμενο χρόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας, διατηρώντας την αύξηση των εξαγωγών που παρατηρήθηκε φέτος.

Τα στοιχεία της Refinitiv Eikon έδειξαν ότι η Βρετανία έχει εισαγάγει περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής τους πρώτους 11 μήνες του 2022, από 4 bcm το 2021.

Ο Σουνάκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο G20 στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των Ηνωμένων Πολιτειών ως οικονομικού εταίρου ακόμη και χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου . Οι συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου διακόπτονται.

Ο υφυπουργός υπουργός Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ανακοινώνει ένα μνημόνιο κατανόησης για το εμπόριο με τη Νότια Καρολίνα, την τρίτη τέτοια συμφωνία με μια πολιτεία των ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών αποστολών και την ανταλλαγή εξειδικεύσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments